Вести | Цивилно-војна сарадња
09.08.2012

„Војни лекар на селу“ у општини Алексинац


„Војни лекар на селу“ у општини АлексинацЛекари Мешовите артиљеријске бригаде Копнене војске су, у склопу акције „Војни лекар на селу“, пружали услуге медицинске помоћи у селима Добрујевац, Станци, Липовац, Пруговац и Црна бара, у општини Алексинац.

Командант Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Звонко Стојковић и помоћник за подршку пуковник Векослав Цветковић обишли су људство на терену и на лицу места сагледали како се акција одвија. „Акција се првенствено односи на старију популацију, непокретне и слабо покретне особе“ – нагласио је пуковник Стојковић. Сазнавши од лекара да 84.годишња Катица Ширкић, недавно оперисана од бруха, непокретна, живи у кући која је већ годину дана без струје, пуковник Звонко Стојковић организовао је да се старици обезбеде најнужније потрепштине и лично јој уручио.

„Војни лекар на селу“ у општини АлексинацТим Мешовите артиљеријске бригаде, који су чинили Начелник групе за цивилно-војну сарадњу мајор Славиша Врбић и лекари капетан Саша Јовановић и потпоручник Марија Цветковић, обишао је пет села алексиначке општине, прегледао стотињак, углавном, старијих људи у зградама школа или месних заједница и посетио двадесетак слепих и непокретних лица у њиховим домовима.

Капетан Саша Јовановић мисли да долазак војних лекара у руралне средине може да донесе само добро. „Наше могућности рада на терену су скромне - каже капетан Јовановић - измеримо притисак и ниво шећера, урадимо ЕКГ, али од свега је можда лепа реч и жеља да се људи саслушају – најважнија. Људи немају културу сталног одласка код лекара, многи од њих немају оверене здравствене књижице и зато им је драго када их посетимо и по правилу кажу - дођите опет“.

Утисци потпоручника Марије Цветковић су још упечатљивији, пошто јој је ово прво учешће у акцији „Војни лекар на селу“. „Видљиво је да људи у селима која смо обишли - говори Марија - виде лекара само једном у неколико година и да имају старе, неприлагођене терапије“.

„Војни лекар на селу“ у општини АлексинацВажно је нагласити да су у акцији поред припадника Војске Србије учествали и медицински радници Здравственог центра Алексинац, док је општина Алексинац обезбедила лекове.

Мештани нису скривали задовољство због доласка војних лекара у њихова места. Милинка Лазаревић из села Добрујевац је по изласку са прегледа изразила срећу што је добила могућност да посети лекара у свом селу, док је њена комшиница Биљана Миловановић пожелела да посете војних лекара буду чешће, пошто нема никаквих примања и тешко јој је да оде до Алексинца.

Позитивне реакције код људи чуле су се на сваком кораку, што представља охрабрење да се  акција Војске Србије „Војни лекар на селу“ још више прошири и обогати новим садржајима.

Email