Вести
01.03.2011

Начелник Генералштаба Војске Србије примио начелника Генералштаба Копнене војске Оружаних снага Велике Британије


Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милоје Милетић, и начелник Генералштаба Копнене војске Оружаних снага Велике Британије, генерал сер Питер Вол, данас су се у заједничком обраћању медијима сагласили да постоји добра билатерална сарадња између Војске Србије и Оружаних снага Велике Британије и закључили да постоји простор за даље унапређење тих односа.

- У периоду који је за нама, сарадња се углавном заснивала на школовању и усавршавању официра. Осам официра Војске Србије завршило је Краљевски колеџ Велике Британије, а три официра завршила су командно-штабно усавршавање у Великој Британији. Са друге стране, Велика Британија је један од највећих донатора када је реч о програму изучавања енглеског језика у нашој земљи. Сигурно је да је Велика Британија једна од земаља које кроз своје програме пружају несебичну подршку реформама Војске Србије – рекао је генерал Милетић.

- Генерал Питер Вол нас је информисао о реформама Оружаних снага Велике Британије и о ангажовању Оружаних снага Велике Британије у мултинационалним операцијама, што је за Војску Србије веома значајна тема с обзиром на велика оперативна искуства која поседује војска Велике Британије у тој области – нагласио је генерал Милетић.

Када је реч о даљем унапређењу односа и наставку сарадње Војске Србије и Оружаних снага Велике Британије, генерал Вол се посебно интересовао за могућности Регионалног центра за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу и могућност посете британске војне делегације том центру. Генерал Вол је изразио и интересовање за евентуалну размену одређеног броја официра у смислу међусобног праћења рада у јединицама Војске Србије и пружања подршке и размене искустава у обуци и оспособљавању декларисаних јединица.

- Посета је била веома охрабрујућа и радујемо се реализацији пројеката које је поменуо генерал и одржавању блиских и односа сарадње у будућности- нагласио је начелник Генералштаба Копнене војске Оружаних снага Велике Британије.

Генерал Вол истакао је напредак и све већу стабилност када је реч о унапређењу мира у региону Балкана, и значај позитивне улоге учешћа Војске Србије у мултинационалним операцијама широм света у улози посматрача.

- Наше две земље имају дугу историју сарадње, што је одлична основа да обезбедимо да и будућа сарадња буде тако успешна. Морамо радити заједно, учити једни од других. Ниједна војска на свету не може се одупирати променама. И ми у Великој Британији мораћемо да спроведемо велике реформе у нашим Оружаним снагама током следећих десет година, а данас ме је генерал Милетић информисао о реформама које се спроводе у Војсци Србије, посебно о потпуној професионализацији војске.

Email