Вести
03.12.2010

Последња класа регрута стиже у центре за обуку


Пријем децембарске класе регрута завршава се данас и то је последња генерација која ће војни рок служити по старим законским одредбама. Више од хиљаду младића, према плану упута, наредних шест месеци провешће у центрима за обуку и јединицама Војске Србије.

Потпуковник Радомир Александрић, командант 3. центра за обуку у Јакову, каже да је одзив на служење војног рока у последњој генерацији, којој је то законска обавеза, веома висок.

Према мишљењу команданта 3. центра, и после укидања законске обавезе, биће значајан број оних који ће желети да служе војни рок добровољно. Разлози су, како он истиче бројни – од личног доживљаја патриотизма до практичних предности који ће доносити војна књижица приликом запошљавања у државној служби.

Регрут Филип Митровић из Београда каже да је искористио прилику да војни рок одслужи као што су то чинили и његови преци. Према његовом мишљењу, војска је незаобилазни део одрастања сваког мушкарца и каже да би се сматрао некомплетним човеком уколико би пропустио то искуство. Намера му је, додаје, и да проба да се избори за статус професионалног војника.

Зоран Величковић жели да буде полицајац и уверен је да ће му важна препорука бити служење војног рока под оружјем. Сматра да ће из војске изаћи као зрелији и, како каже, комплетнији човек. Са његовим мишљењем сагласан је и Иван Херцеговчевић из Дубља. Он верује да ће и после укидања овабезног служења војног рока бити доста младића из његовог краја заинтересованих за служење војске.

 

Email