Вести
20.01.2009

Обележавање 130. годишњице дипломатских односа Србије и Италије


Делегација Министарства одбране, коју предводи државни секретар Душан Спасојевић, отворила је данас у Риму свечаности поводом јубилеја 130 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Италије.

Државни секретар Спасојевић је у свом обраћању тим поводом истакао да је у 130, политички, дипломатски и војно, изузетно бурних година било успона и падова у односима Србије и Италије, али да данас можемо говорити о пријатељству наша два народа осведоченом и у завидној војној сарадњи.

Добра билатерална војна сарадња између Србије и Италије не само што поспешује укупне билатералне односе две земље, већ и значајно доприноси регионалној стабилности. Министарство одбране и Војска Србије учествује у свим важним регионалним иницијативама и у оквиру њих има изузетну сарадњу са Министарством одбране и Оружаним снагама Италије.

Говорећи о политичко-безбедносној ситуацији у региону, нарочито на Косову и Метохији, Спасојевић је изнео основе државне политике према том питању и истакао да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност КиМ. Наглашено је огромно незадовољство Србије чињеницом да је КФОР укључен у формирање такозваних Косовских снага безбедности што представља потенцијално озбиљну претњу за мир и стабилност у региону.

Државни секретар Спасојевић представио је приоритете рада Министарства одбране у наредном периоду, нарочито у области међународне војне сарадње, која ће у потпуности доприносити испуњавању главних приоритета наше спољне политике.

Италијански државни подсекретар за одбрану Ђузепе Косига изразио је задовољство чињеницом да је билатерална војна сарадња достигла висок ниво, и нагласио да није чест случај да војна сарадња представља главни покретач укупне билатералне сарадње, као што је то случај са сарадњом у области одбране наше две земље.

Италија даје пуну подршку Србији на њеном путу европских интеграција, нагласио је Косига и изразио уверење да ће тренутне препреке на том путу бити ускоро уклоњене.

На свечаности која је одржана у Центру високих студија одбране присутнима се обратио и командант Ваздухопловства Војске Србије, генерал-мајор Драган Катанић који је представио досадашње резултате у реформи Војске.

Са италијанске стране у име оружаних снага Италије, говорио је заменик начелника Генералштаба корпусни генерал Доменико Вилани.

У свом обраћању, председник комисије за одбрану Доњег дома Парламента Италије Едмундо Ћириели истакао је значај сарадње две земње за очување регионалне стабилности и нагласио лични став да је признање једнострано проглашене независности Косова и Метохије био исхитрен потез и производ политичких условности. Он је изразио уверење да ће италијански контигент КФОР-а у зони своје одговорности свим средствима очувати безбедност Срба и српских светиња.

Свечаност поводом 130 година од успостављања дипломатских односа Србије и Италије, која је данас отворена учешћем Министарства одбране Србије, а на којој ће учествовати још неколико министарстава из влада две земље, трајаће до 23. јанура.

 

Email