Вести
04.11.2010

Састанак начелника Генералштабова оружаних снага земаља чланица америчко-јадранске повеље


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић учествује на тринаестом састанку начелника Генералштабова оружаних снага земаља чланица америчко-јадранске повеље који се одржава у Скопљу. Састанку су, поред начелника Генералштабова оружаних снага Албаније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и  Македоније, које су пуноправне чланице ове иницијативе, присуствовали начелници Генералштабова Бугарске и Србије и представник Генералштаба ОС Грчке, у својству посматрача. Такође, састанку су, као и у претходном периоду, присуствовали командант Здружених НАТО снага у Напуљу изаменик команданта ЕУКOM OС САД.

Тема овогодишњег састанка била је “Контрола ваздушног и поморског простора и  интеграције у НАТО C4I архитектуру”. Сви учесници скупа имали су националне презентације у којима су се сложили да је охрабрујуће дасве земље региона деле уверење о неопходности ефикасне контроле ваздушног и поморског простора,са циљем спречавања савремних безбедносних изазова, а првенствено тероризма и организованог криминала, крозсве расположиве механизме и кроз размену информација.

Колики ће бити учинак тих напора зависи и од достигнутог нивоа интероперабилности свих учесника, који је у великој мери повезан са стандардом опреме и нивоом опремљености. Проблем са којим се, у већој или мањој мери сви сусрећу, је проблем опремљености савременим системима и опремом. У складу са изнетим, заједнички је закључено да је регионални приступ решавању овог питања најрационалнији и најефикаснији начин, кроз заједничко коришћење постојећих капацитета,и  у том правцу ће бити усмерене све будуће активности.

Упослеподневним часовима начелник ГШ ВС имаће билатералне сусрете са командантом Здружених снага НАТО у Напуљу, адмиралом Локлиром, замеником команданта ЕУКOM, генералом Гарднером и начелником Генералштаба Армије Македоније, генералом Стојановским.

 
Email