Вести
03.06.2011

Заједничка обука на води


На полигону шабачке касарне „Мачвански партизански одред“, на обали Саве, припадници 1. понтонирског батаљона Речне флотиле и оклопних, механизованих и артиљеријских јединица Прве бригаде, јуче су, након дужег периода, извели заједничку обуку у савлађивању водене препреке.

За потребу превожења тенкова, оклопних транспортера и самоходних хаубица тежине неколико десетина тона, понтонирци су формирали скелу типа ПМ М71, носивости 60 тона, састављену од 3 пловна чланка. Скела покретана с 2 снажна реморкера за петнаестак минута превезе терет преко 600 метара широке реке.

У специфичну врсту обуке су се, поред послуга и посада Речне флотиле и Прве бригаде, укључиле и тенковске посаде из осталих бригада Копнене војске.

Тродневну обуку и увежбавања пратио је генерал-потпуковник Љубиша Диковић, командант Копнене војске.

С командног скелског места преласка, радом на реци, који због сложености од свих учесника захтева изузетну обученост и пуну концентрацију, командовао је капетан Бранко Поповић, док је укрцавањем, превожењем и искрцавањем руководио старији водник прве класе Драгослав Марковић, искусан понтонирац, командир скеле.


 

Email