Вести
03.06.2010

Конференција за новинаре поводом пада авиона Орао


Авион Ваздухопловства и противваздухопловне одбране типа Орао, којим је пилотирао мајор Слободан Јоцић, командир 1. одељења 241. ловачко-бомбардерске авијацијаке ескадриле 98.авијацијске базе, срушио се данас пре подне у Книћко језеро у близини Крагујевца.

Узрок пада авиона је, како је на конференцији за новинаре данас рекао командант ВиПВО, бригадни генерал Ранко Живак, немогућност извлачења левог стајног трапа авиона. Иако су предузете све прописане процедуре, летелица није могла да се безбедно приземљи. Мајор Јоцић, је по наређењу претпостављених, довео авион у реон Книћког језера, усмерио летелицу за пад и безбедно се катапултирао. Пилот се тренутно налази на Војномедицинској академији и ван је животне опасности.

Обраћајући се новинарима, бригадни генерал Живак је рекао да је током редовне обуке мајор Јоцић летео у оквиру одељења ваздухоплова, увежбавајући редовне летачке поступке. Иако током лета није било никаквих проблема, леви стајни трап Орла није се спустио када је авион требало да слети. Живак је нагласио да се ради о техничком отказу који је предвиђен у упутствима за летење, и да је пилот у кординацији са руководиоцем лета и командантом 98. базе предузео све прописане процедуре како би се стајни трап спустио и летелица безбедно приземљила.

Пошто је реч о једном од најискуснијих пилота на том типу авиона, предузети су и додатни кораци не би ли се избегла коначна могућност катапултирања пилота, односно, уништења летелице. Живак је објаснио да је Јоцић у два наврата десним точком додирнуо писту, како би се услед тога ослободио заглављени трап. Пошто ни тај покушај није уродио плодом, а количина горива је била на измаку, команда која је све време пратила ситуацију, донела је одлуку да се авион усмери у ненасељено подручје, а пилот катапултира. Тиме је, како је објаснио Живак, избегнуто наношење штете трећим лицима. Пилот се безбедно катапултирао са висине од око 500 метара, усмеривши авион у језеро.

Email