Вести
20.11.2011

Артиљеријска гађања на Пасуљанским ливадама


Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ

На Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ јуче је изведена тактичка вежба с бојним гађањем на тему „Батерија у подршци моторизованих и оклопних јединица у одбрани“. Вежбу су извели припадници Мешовите артиљеријске бригаде из Ниша, којом командује пуковник Саша Недељковић. Гађања су изводили припадници два дивизиона те бригаде – топовско-хаубичког и мешовитог ракетног артиљеријског. 

Вежби су присуствовали представници Команде Копнене војске, Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије и Војне академије. 

Најатрактивније било је гађање из лансера ракета самоходног четвороцевног ЛРСЧ 262 мм „оркан”, тачније из вежбовног уређаја за гађање на скраћеном растојању из тог система, који испаљује ракету 128 мм. Тај уређај контруисан је у Војнотехничком институту и тек недавно, после реализованих завршних испитивања у Техничком опитном центру, предат јединици. У улози извршиоца тих гађања први пут су уместо испитивача били млади официри –  капетан Горан Рангелов и поручник Младен Вучељић. 

Стандардно одличне резултате постигле су послуге топ-хаубица 152 мм „нора”, које су гађајући са ватреног положаја на Венцу артиљеријски прецизно погађале циљеве на Крчору удаљене десет до дванаест километара. 

За посматраче је, на крају дана, било изузетно занимљиво ноћно гађање које су припадници топовско-хаубичког дивизиона извели синхронизовано и у садејству са колегама из Четврте бригаде КоВ који су минобацачима 120 милиметара осветљавали рејон циља за потребе извршења артиљеријских бојних гађања у ноћним условима.                       

Говорећи о утисцима с вежбе, командант Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Саша Недељковић је истакао: 

– Вежба је изведена по плану и јединице су показале све оно што су увежбавале у периоду интензивне обуке. Сва гађања била су у предвиђеном року и као командант бригаде изузетно сам задовољан изведеном вежбом и артиљеријским бојним гађањима.

Командант је посебно истакао, поред рада послуга на топ-хаубицама „нора” на ватреном положају и ЛРСЧ 262 мм „оркан”, допринос колега из 4. бригаде који су са минобацачима помогли у осветљавању терена приликом гађања у ноћним условима. Тим пре што се одавно није десило тако нешто да пешадија врши осветљавање са осветљавајућом мином, а артиљерија гађа ударно. Обично је једно артиљеријско оруђе гађало осветљавајућом муницијом, а остала ударно, јер је тада лакше ускладити њихова дејства. Овако је синхронизација дејство артиљерије и пешадије представљала право мајсторство.

Паралелно са гађањима на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде”, опитован је и система за звукометријско извиђање „хемера”, који развија Војнотехнички институт. 

 

Email