Вести
21.03.2009

Најмлађи војници положили заклетву


У центрима за обуку Војске Србије војници мартовске партије положили су заклетву отаџбини. Најсвечаније је било у крушевачкој касарни „Цар Лазар“, где су полагању заклетве присуствовали министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић са сарадницима.

У свом обраћању министар одбране Драган Шутановац је нагласио да Србија треба да буде савремена, модерна, демократски и економски развијена држава са јаким институцијама и економским просперитетом, земља у којој се поштују људска права, земља задовољних људи који живе од свог рада.

- Да би Србија била таква - рекао је Шутановац - она мора да има и војску, која је савремена и модерна и која може да одговори свим изазовима у 21.веку и буде гаранција стабилности, како у земљи, тако и у региону. Протекла година била је безбедносно веома изазовна, година стабилизације система одбране и реформи. Сложићемо се да нема ниједног сектора у МО и ВС у коме није направљен видан напредак, почев од побољшања материјалног положаја, решавања стамбених питања, па до набавке нових војних средстава. Међутим, циљ који нам је био најтежи јесте побољшање угледа ВС и враћање поверења, како у војничку професију, тако и у целокупан систем одбране. Данас можемо да кажемо да рекордни одзив мартовске класе, вишеструко већи број кандидата за упис у Војну гимназију и Војну академију, потврђује да смо успели да вратимо углед војсци и војној професији.

Честитајући положену заклетву младим војницима министар одбране је поручио:

- За државу, за друштво, за целокупни систем одбране је важно да војска буде стабилна, а тиме што сте се одлучили да војску служите у униформи и што сте положили војничку заклетву, свако од вас појединачно доприноси општој стабилности.

Обраћајући се старешинама министар одбране Драган Шутановац је рекао:
- Без вас ниједан од ових циљева не би могао да се оствари. Година пред нама биће знатно тежа од године за нама, али то неће бити изговор ако стану реформе и ако дозволимо да се систем поново уруши. Свако од вас је подједнако важан сегмент целог система и свако мора да пружи максимални допринос у раду и идуће године. Ако желимо да ове године наставимо са решавањем тешко наслеђених проблема онда и ви морате да чините максимум у свом раду, а ваш је део да пре свега бринете о сваком војнику.

Министар Шутановац је родитељима, пријатељима, родбини, девојкама и супругама младих војника честитао положену заклетву и пожелео да буду поносни, бар онолико колико су наши стари били поносни на нас у годинама за нама.

Честитајући најмлађим војницима полагање заклетве, начелник ГШ генерал-потпуковник Милоје Милетић им је поручио да су својом одлуком да војни рок одслуже у униформи стекли право и прилику да се оспособе у руковању савременим наоружањем и опремом.

- Све већи број младих људи који се опредељују за служење војног рока у јединицама Војске Србије и све веће интересовање за војни позив говори нам да промене спроводимо у добром смеру. У складу с могућностима и приоритетима, постављеним од надлежних државних органа, поступно ћемо повећавати број професионалних војника у нашим јединицама. Конкурс за пријем професионалних војника у Војсци Србије отворен је до попуне, што значи да и за све вас, који испољите интересовање за војну каријеру, постоји таква могућност. Податак да у мартовској класи војника имамо висок одзив, нама представља знак поверења које ћемо свакако оправдати. Старешине Команде за обуку, официри и инструктори, уложили су максимални напор да створе оптималне услове како би вам на најефикаснији и безбедан начин пренели своја знања и богато војничко искуство. Војници, као начелник Генералштаба од вас очекујем да, након обуке у центрима, стечено основно војничко знање наставите да надограђујете у јединицама у које будете отишли, и да залагањем допринесете изградњи модерне и ефикасне војске, рекао је генерал Милетић и пожелео најмлађим војницима да војни рок одслуже у миру.

После свечаности полагања војничке заклетве министар одбране Драган Шутановац и начелник ГШ ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић обишли су кабинете Центра за усавршавање кадрова АБХО, сагледали могућности да Центар прерасте у регионални и задржали се у краћем разговору са родитељима и рођацима најмлађих војника.

Свечаности у Крушевцу присуствовали су и командант Команде за обуку генерал-мајор Александар Живковић, команданти јединица крушевачког гарнизона, начелник Расинског округа Драгутин Вељковић, градоначелник Крушевца Драган Аздејковић, представници привреде, образовних установа, верских заједница, родитељи, родбина и многобројни пријатељи најмлађих војника.

Свечане заклетве војника мартовске генерације одржане су данас и у центрима за обуку Војске Србије у Сомбору, Јакову, Панчеву, Ваљеву, Лесковцу и Зајечару.
  

Email