Вести
09.08.2009

Интервју начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића Танјугу  ШТО БРЖЕ УСВАЈАЊЕ ВОЈНИХ ЗАКОНА      

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић изјавио је данас да би до краја године законски требало да буде заокружен систем одбране и указао на значај што бржег усвајања тог сета "војних" закона у Скупштини Србије.

 "Целокупан сет закона којим треба да буде заокружен систем одбране је завршен, бар што се тиче израде нацрта. У овом тренутку имамо, или у Скупштини Србије или на Влади Србије, два стратешка документа: Стратегију националне безбедности и Стратегију одбране и шест законских пројеката", изјавио је Милетић Танјугу.

 Начелник Генералштаба је оценио да ће "усвајањем тих закона, целокупна  законска регулатива бити заокружена и да ће наш систем одбране бити решен на модеран и савремен начин".

 "Очекујемо да у току јесењег заседања Скупштине Србије ти закони буду донети... Нама би пуно значило да се тај процес заврши ове јесени", казао је он.

 Милетић је указао и на значај што чешћег изводјења вежби, најавивши здружену тактичку вежбу која ће бити изведена почетком октобра на Пештерској висоравни. "То ће бити здружена интервидовска вежба коју ће извести део снага Копнене војске, Ваздухопловства и МУП-а...Та вежба треба да нам потврди да се у систему обуке и трансформацији војске налазимо на правом путу", рекао је он.

 Милетић је навео и да "непосредно пре тога, у августу и почетком септембра, имамо међународну медицинску вежбу "Мedceur 2009"  у којој ће учествовати припадници великог броја земаља, а која ће бити изведена у реону Ниша".

 Према његовим речима, вежба се планира и организује заједно са Европском командом Оружаних снага САД и државама чланицама програма Пратнерство за мир, а очекује се учешће око 250 домаћих и 250 страних учесника из 14 земаља, рекао је Милетић. Он је додао да предстоји још једна заједничка вежба коју ће извести наше ваздухопловство, заједно са ваздухопловством оружаних снага Румуније.

 Начелник Генералштаба Војске Србије сматра да је јачање међународне војне сарадање изузетно значајно и да је остварени ниво у том сегменту доста добар. Према његовим речима, сарадња у области одбране и безбедности са државама у региону и шире у оквиру програма Партнерство за мир, једна је од значајних активности Министарства одбране и војске.

 "Ценим да сарадња коју коју смо остварили значајно мења нашу позицију у региону и доприноси да се перцепција других земаља према Србији и њеној војсци мења у позитивном смеру... Ми равноправно разговарамо са свим саговорницима у региону и шире...", рекао је Милетић.

 Он је навео и да је "сарадња са земљама у региону потребна јер на тај начин, не само да размењујемо мишљења и искуства у организацији наших војски и обуци него ширимо пријатељство и доприносимо миру".

 Начелник Генералштаба Војске Србије је подсетио и да Србија, која је по одлуци парламента војно неутрална, остварује добру сарадњу са НАТО.

 "За очекивати је, а то је више пута потврдио и председник Републике и министар одбране, да ћемо до краја године отворити канцеларију у Бриселу, што би, верујем, било значајно за наше активније учешће у програму Партнерство за мир", рекао је Милетић.

ПОВОЉНИ КРЕДИТИ ЗА КУПОВИНУ СТАНОВА

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал потпуковник Милоје Милетић, изјавио је данас да је више од 10.000 професионалних војника у овом тренутку без стана и да решење тог проблема види у обезбеђивању кредита под повољним условима.

 "Тренутно је без стана 10.213 професионалних припадника војске. У надекватним становима живи њих 2.567. Без стана је 3.980 војних пензионера, а у неадекватним становима је још 3.926", рекао је Милетић у интервјуу Танјугу.

 Он је рекао да 7.220 професионалних војника живе као подстанари и да више од 2.600 припадника војске станује у адаптираним просторима, нужном смештају или код родитеља.

 "Не очекујемо да се стамбена питања реше за све њих, нити је то у овом тренутку могуће. Основна идеја је да се убудуће стамбена проблематика решава на сасвим другачији начин - путем кредитирања", казао је Милетић.

 Начелник Генералштаба Војске Србије је навео да је, "ипак, само у претходној и овој години решено више од 1.000 стамбених питања, што је у претходном периоду било незамисливо" Он је указао и на проблем одређеног броја људи који су у пензији и које због година старости не могу ући у процес кредитирања, додајући да би било потребно да се за ту категорију нађе модел којим би решили стамбени проблем.

 "Сигурно је да ова година не пружа позитивну климу за решавање тог проблема и да он неће бити решен ове године, али ми треба да имамо другачији однос према том проблему", рекао је Милетић. "Уколико желимо да имамо професионалну и квалитетну војску, онда  тај позив заиста морамо да учинимо атрактивнијим", рекао је начелник Генералштаба Војске Србије.

 Он је додао да се не може очекивати да неко проведе радни век у војсци, да за 30 година службе има шест до седам премештаја, а да нема посебан, али не привилегован начин решавања стамбених питања. Милетић је навео и да је основна идеја са отуђењем вишка војних непокретности "била мало другачија него што се то обично данас презентира у јавности".

 "У време када смо отпочели са трансформацијом војске и када смо сагледавали све ресурсе за тај процес у старту нам је било јасно да са постојећим буџетским средствима не можемо извршити све задатке", рекао је Милетић.

 Он је казао да је зато "идеја била да се рационализацијом наше војске и смањивањем броја гарнизона и гарнизоних места, ослободи део војних објеката и војних непокретности".

 "С једне стране смањујемо трошкове везане за одржавање, инфраструктуру, комуналне и енергетске услуге, а, с друге стране, идеја нам је била да се изврши пренамена тих објеката, па да се евентуалним отуђењем и добијањем средстава, та средства врате систему", објаснио је он.

 Милетић је рекао и да су планирана средства из тог извора била намењена за модернизацију војске и станоградњу "јер смо увек модернизацију и опремање наше војске стављали у први план".

"Отуђење, односно размена продаја или изнајмљивање вишка војне имовине није ствар војске, а ни само Министарства одбране и сигурно је да је то у надлежности владе. У целом том процесу укључено је неколико министарстава и агенција Владе Србије", рекао је Милетић.

 Он је подсетио и да "став министра одбране јесте да актуелни тренутак није подесан за отуђење вишкова војне имовине, с обзиром на то да су цене некретнина пале".

СТАБИЛНО НА ЈУГУ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Милоје Милетић оценио је да је на југу централне Србије, уз административну линију са Косовом и Метохијом, безбедносна ситуација стабилна, али је упозорио да би могла да буде нарушена терористичким актима и криминалним активностима.

"Војно посматрано, можемо рећи да је безбедносна ситуација на југу Србије и на административној линији према Косову и Метохији стабилна и да нема индикатора угрожавања безбедности", рекао је Милетић у интервјуу Тањугу.

Он је објаснио да се свака криза, па и актуелна економска, негативно одражава на стање безбедности у смислу да поспешује криминал, корупцију, илегалну трговину, тероризам, национални и верски екстремизам.

Према његовим речима, догађаји из прошлог месеца у Лучанима и Прешеву, "односно терористички напади на снаге безбедности у том региону", показују да је то подручје подложно променама и да ситуација у том региону може бити погоршана.

"Мислим да сви ови догађаји показују да је и даље неопходно присуство и Војске Србије, Жандармерије и других снага безбедности на том подручју", оценио је начелник Генералштаба Војске Србије.

Милетић је навео да је "општа оцена да све те снаге изванредно извршавају своје задатке" и нагласио да је "за сада ситуација стабилна и да ћемо ми учинити све што је у нашој моћи да она остане таква".

Он је указао и на значај завршетка, са аспекта безбедности и сигурности свих грађана на подручју југа централне Србије, изградње базе "Цепотина", око пет километара удаљене од Бујановца.

"С обзиром на актуелну ситуацију на југу централне Србије, на непосредну близину и копнене зоне безбедности препознали смо интерес да на том подручју треба да изградимо базу која ће пружити оптималне услове за живот, рад и обуку наших јединица", рекао је Милетић.

Он је навео да је Војска Србије "у свему томе добила пуну подршку министра одбране тако да се од прошле године почело са интензивнијим радовима на уређењу те базе".

Милетић је рекао да је у последње две године "заиста пуно урађено" на изградњи Цепотине и изразио очекивање да ће до краја ове године део јединица да "запоседне ту базу".

"За државу је значајно да задржимо снаге на том простору. То је база која се ради по савременим стандардима и имаће највише стандарде које у војсци и можемо обезбедити нашим припадницима", рекао је он.

Милетић је навео да ће база "Цепотина" имати "изванредне услове за смештај и људи и средстава ратне технике за извођење обуке и боравак јединица".

"С друге стране, ми ћемо запоседањем те базе ослободити део неких објеката које сада држи Четврта бригада у Лесковцу што ће подразумевати значајне материјалне уштеде", рекао је начелник Генералштаба Војске Србије.

Он је подсетио да се смештај једне војне јединице, која је лоцирана у објекту у Бујановцу, "плаћа месечна закупнина од преко 150.000 динара иако су услови у којима људи живе и раде заиста испод нивоа који треба да има припадник Војске Србије".

Упитан о нивоу сарадње Војске Србије и припадника Кфора, Милетић је одговорио: "Мислим да је наш интерес, па и потреба, да сарађујемо са снагама које су одговорне за спровођење мировне операције и за безбедност на Косову и Метохији".

"У том смислу и то је један од начина, поред осталих, на који ми можемо и утицати на стабилност у том делу наше земље и остваривање основних слобода и права за српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији", рекао је Милетић.

Он је навео и да се, с друге стране, укупна безбедносна ситуација на Косову и Метохији непосредно може одражавати на безбедносну ситуацију на југу централне Србије и Рашкој области.

Милетић је рекао да "у том смислу, тежишно имамо добру сарадњу са снагама Кфора и да и даље имамо једновремене патроле, заједничка извиђања и редовне састанке".

"Постоје непосредни контакти, такозване ''вруће линије'', преко којих команданти наших јединица одржавају везу са командантима јединица Кфора, и на тај начин могу да утичу на развој догађаја на Косову и Метохији и на административној линији", рекао је он.

Милетић је указао и да је, у односу на период када је успостављна међународна мисија, у протеклих седам-осам година сарадња Војске Србије и Кфора непрекидно напредовала иако се не одржавају састанци званичника на највишем нивоу.

Он је објаснио да је прекинуто одржавање састанака начелника Генералштаба Војске Србије и команданта Кфора "јер смо ми на тај начин изразили своје неслагање са ангажовањем снага Кфора на формирању Косовских снага безбедности".

"Али, то, у сваком случају, не умањује значај односа који имају наше јединице и сарадње коју са њима одржавамо. Сигурно је да ћемо ми наставити и убудуће да изграђујемо ту сарадњу, јер је она заиста у општем и нашем интересу", рекао је Милетић.

ВОЈСКА СПРЕМНА ДА ИЗВРШИ СВЕ ЗАДАТКЕ

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Милоје Милетић изјавио је данас за Тањуг да су и у условима светске економске кризе оперативне и функционалне способности наших оружаних снага на нивоу који обезбеђује извршавање наменских задатака.

"То није фраза, то се из дана у дан потврђује извршавањем задатака наших јединица у Копненој зони безбедности и на административној линији са Косовом и Метохијом", рекао је Милетић у интервјуу Тањугу.

Он је указао да су оперативне и функционалне способности војске "ипак променљива категорија и да се војска може наћи у различитим степенима приправности што је условљено степеном угрожености и безбедности земље".

"За нас је значајно да се припреме војске обављају непрекидно, свеобухватно и плански", нагласио је начелник Генералштаба Војске Србије.

Милетић је истакао да је, "с обзиром на актуелно глобално и регионално окружење и укупно стање у војсци сигурно је да у овом тренутку није угрожена оперативна и функционална способност наше војске".

Он је истовремено указао и "да смо ми сада, за разлику од ранијег времена, ушли у период планирања развоја наше војске, засновано на способностима".

Према његовим речима, сада су опремање, обука и развој јединица и све друге активности којима се изграђују оперативне и функционалне способности усклађене са мисијама и задацима које те јединице треба да извршавају.

На основу тога се и тежиште усмерава на "наше специјалне јединице, јединице Војне полиције и снаге и јединице које су ангажоване у Копненој зони безбедности", рекао је начелник Генералштаба Војске Србије.

Милетић је навео и да је економска криза погодила све буџетске кориснике у Србији и да "ни систем одбране није мимоиђен", али је истакао да се "актуелна економска криза различито манифестује на одређене области трансформације наше војске".

"Када говоримо о модернизацији и професионализацији наше војске, различит је утицај актуелне економске кризе која много више погађа модернизацију војске и мислим да се ту сусрећемо са озбиљним проблемима", рекао је он.

"Проблеми се можда у овом тренутку не манифестују у тој мери, али, уколико криза потраје, онда ће сигурно њене последице бити много веће из разлога што модернизација војске подразумева значајна материјална улагања", оценио је Милетић.

Он је рекао и да су војсци неопходна средства која су скупа и захтевају већа материјална улагања, јер су се у прошлој деценији сви војни ресурси трошили, а у њихово обнављање се улагало врло мало.

Милетић је објаснио да су "1999. године одређена средства ратне технике наше војске претрпела озбиљне губитке, у првом реду вид Ваздухопловства и противваздухопловне одбране за чији развој и модернизацију су потребна највећа материјална улагања".

Он је нагласио "да средства која имамо заиста рационално користимо, да успевамо да сачувамо захтевани ниво оперативних и функционалних способности војске и да ћемо настојати да што је могуће више спречимо његово урушавање".

"Што се тиче професионализације, то је један од тежишних задатака и Министарства одбране и Војска Србије у овој и наредној години... Сигуран сам да ћемо тај процес, без обзира на актуелну економску ситуацију, завршити до краја", оценио је наццелник Генералштаба ВС.

Он је подсетио да је првобитно планирано да се тај процес заврши до краја 2010. години додајући да је могуће да се продужи до почетка 2011. године.

Милетић је навео да су реформски процеси Војске Србије, који су започети средином 2006. године "у поодмаклој фази" истичући да " има озбиљних помака у том делу и изванредних резултата на плану трансформације наше војске".

Начелник Генералштаба Војске Србије је истакао да "исто тако, имамо и озбиљних проблема, у првом реду у области модернизације средстава ратне технике наше војске".

"Мислим да су остварени најбољи резултати у успостављању једне сасвим нове организације наше војске која се битно разликује од организације коју смо имали раније... То је савремена и рационална организација, примењена у свим савременим армијама света", рекао је он.

Милетић је оценио и да су у реформи система обуке остварени изванредни резултати додајући да у тој области "имамо тим који заиста разуме те проблеме и прати све промене у савременим армијама света" чиме настоји да осавремени наш систем обуке.

Према његовим речима, у модернизацији, сходно економским могућностима, тежиште је углавном на набавци заштитне опреме наших војника, на личном наоружању и личној опреми, пре свега за Специјалну бригаду, Војну полицију, јединице ангажоване у Копненој зони безбедности...

"Доста тога је урађено на набавци телекомуникационе и информатичке опреме, где смо имали застој од неких 20 година. Извршена је модернизација и ремонт дела наших ваздухоплова. И поред свих тешкоћа, очекујемо да ове године завршимо ремонт дела ваздухоплова и још седам хеликоптера", рекао је Милетић.

Војска је, према његовим речима, планирала да ове године почне и набавку оклопних борбених возила точкаша, што због економске кризе није било могуће.

"Ту је и одређени застој у ваздухопловству, везано за системе противваздухопловне одбране и летилице, али, надамо се да ћемо и кризу превазићи једног дана, па ћемо и то решити", истакао је Милетић.

Email