Вести | Цивилно-војна сарадња
28.12.2010

Додељена признања за најплеменитији подвиг године


Признања за „Најплеменитији подвиг“ која додељује дневни лист „Вечерње новости“ уручена су данас у Скупштини града Београда најхрабријима у 2010. години.

Златну плакету за колективни подвиг године, за изузетно ангажовање у санирању последица земљотреса који је јесенас погодио Краљево добили су припадници војске и полиције. У име 2. бригаде КоВ Војске Србије награду је примио командант бригадни генерал Душан Стојановић.

Манифестацији су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар културе Небојша Брадић, министар рада и социјалне политике Расим Љајић,начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић, те градоначелник Београда Драган Ђилас и бројни гости.

- Поносан сам на припаднике 2. бригаде који су несебично и хумано, одмах после земљотреса, пружили помоћ угроженима. Снабдевали смо насеља водом, допремали грађевински материјал и обезбедили транспортне капацитете. И данас смо уз Краљево. Рушимо објекте који нису условни за становање. Признање које смо добили значајно је јер смо на тај начин испунили трећу мисију Војске Србије. Грађани Краљева су захвални – рекао је генерал Стојановић.

Златна плакета за појединачни подвиг године припала је Милану Ђорђевићу из Кладова, који је из Дунава извукао двоје матураната, уз помоћ полицајаца Слађане Вукотић и Милана Савића, који су такође добили специјална признања.

Сестре Милена, Јелена и Милица Ристић, које живе са болесним оцем, најхрабрија су деца у Србији и добитници златне плакете за дечији подвиг. Оне воде бригу о оцу, али и о домаћинству.

Добрила Минић (80) из Крушевца, признање за најпламенитији подвиг добила је јер је извукла младића из запаљеног аутомобила. Специјалне плакете добили су и докторка Славица Чанковић која обилази српско становништво у енклавама на Косову и Метохији, Верица Милошевић, собарица хотела у Бањи Ковиљачи која је у једној од соба пронашла 5. хиљада евра, затим породица Ранђеловић из Ниша која је усвојила бебу са Дауновим синдромом, тракториста Ференц Банчов, давалац коштане сржи. За племенитост, признање су добиле и монахиње Теодосија и Текла из манастира Будисавци на Косову и Метохији које чувају светињу.

Возач ГСП Борислав Ђукановић и путница Анита Љубинковић плакете су добили јер су спасили девојчицу коју је путник покушао да киднапује из аутобуса на линији 26.

Цвеће Миљковић признање је добио за несебичну помоћ и волонтерски рад у Краљеву након земљотреса, а Спиро Гаљак из Зубиног потока јер је извукао девојчицу из аутомобила који је упао у језеро. Возач аутобуса Драган Голубовић успео је да обузда аутобус којем су отказале кочнице и спасио животе четрдесет путника.

Четрнаестогодишњи Ненад Весовић из Ариља пронашао је новчаник са седам стотина евра и вратио га жени која је новац сакупљала за школарину деце.

Ђаци основне школе „Браћа Јерковић“ из Железника одрекли су се новца намењеног екскурзији и поклонили га некадашњем учитељу Зорану Костићу, за лечење његовог унука који болује од церебралне парализе.

Ватрогасци из Прњавора, за време поплава спасили су петнаесторо људи.

О лауреатима је одлучивао стручни жири. Уз академика Матију Бећковића, председника, у жирију су били генерални директор и главни уредник Компаније „Новости“ Манојло Вукотић, министар културе Небојша Брадић, начелник ВМА генерал-мајор Миодраг Јефтић, директор „Комтрејда“ Веселин Јевросимовић, затим, режисер Синиша Ковачевић, модни креатор Верица Ракочевић, продекан Богословског факултета, професор Радован Биговић, бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић, кошаркаш Дејан Бодирога, председник Тениског савеза Србије Слободан Живојиновић и глумица Тања Бошковић. 

Email