Вести
13.06.2012

Генерал Диковић на 6. Конференцији начелника генералштабова балканских земаља


Генерал Диковић на 6. Конференцији начелника генералштабова балканских земаљаНачелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић учествовао је данас на Шестој Kонференцији начелника генералштабова балканских земаља, која се одржава у Софији.

Учесницима Kонференције, коју је отворио начелник Генералштаба oружаних снага Бугарске генерал Симеон Симеонов, обратио се и председник Републике Бугарске Розен Плевнелијев. Потом су разматране теме у вези са безбедносним изазовима и ризицима 21. века, који се могу предупредити заједничким напорима.

Поред начелника генералштабова оружаних снага земаља чланица ове иницијативе (Албаније, Бугарске, Грчке, Црне Горе, Румуније, Србије, Македоније и Турске и заменика начелника Заједничког штаба Оружаних снага Босне и Херцеговине за операције), овогодишњој конференцији као гости присуствовали су заменик председавајућег Војног комитета НАТО генерал-потпуковник Валтер Гаскин, командант Здружених снага НАТО у Напуљу адмирал Брус Клинган, заменик начелника Управе за планирање, политику и стратегију ЕУКОМ контраадмирал Марк Монтгомери и заменици начелника генералштабова оружаних снага Хрватске и Словеније, контраадмирал Зденко Симичић и бригадни генерал Андреј Остерман.

Генерал Диковић на 6. Конференцији начелника генералштабова балканских земаљаУ свом излагању, генерал Диковић истакао је да је унапређење регионалне сарадње један од приоритета Републике Србије и подсетио да је „овај форум прилика да презентујемо националне капацитете који могу бити стављени на располагање заинтересованим странама“. Генерал Диковић водио је одвојене разговоре са генералом Симеоновим, адмиралом Брусом Клинганом, начелником Генералштаба националне одбране Грчке генералом Михаилом Костаракосом и начелником Генералштаба oружаних снага Албаније бригадним генералом Џемалом Ђункшијем.

У оквиру националне презентације, потпуковник Саша Милутиновић из Команде за обуку представио је учесницима конференције Центар за обуку атомско-биолошко-хемијске одбране.

Конференција начелника генералштабова балканских земаља је важна иницијатива за јачање војне сарадње у региону. Одржавање шесте овакве конференције потврђује значај регионалне војне сарадње и блиских добросуседских односа између балканских земаља, ради одржавања и јачања стабилног и безбедног окружења у региону и Европи.
Email