Вести
18.11.2008

МИНИСТАР ШУТАНОВАЦ У КОПНЕНОЈ ЗОНИ БЕЗБЕДНОСТИ И ОПШТИНИ НОВИ ПАЗАР


Посету јединицама Друге бригаде у Копненој зони безбедности и општини Нови Пазар, министар одбране Драган Шутановац започео је јутрос на бази „Источни Мојстир“, на административној линији према Косову и Метохији.

После обиласка базе министар Шутановац је изјавио да је задовољан организацијом рада и извршавања задатака, посебно ако се има у виду да на територији коју контролишу припадници базе није било озбиљнијих инцидената.

„Али наша спремност је потпуна да одговоримо на сваку врсту претњи“, истакао је Шутановац и посебно похвалио сарадњу са шпанским, данским и грчким контигентом мултинационалних снага КФОР-а који са друге стране контгролишу административну линију. „Са шпанским контигентом имамо посебно добру сарадњу и мислим да је то добар начин да спречимо све криминалне активности“, оценио је министар.

На питање новинара да ли очекује да ће Војска, због претеће економске кризе, стезати каиш у наредној години, министар Шутановац је одговорио „да је у протеклих деценију и по највише стезања каиша у држави било баш у Војсци. Сада и други треба да погледају на који начин они могу да уштеде новац, као што смо ми то урадили у прошлој години“, истакао је министар и додао да су велике уштеде направљене адекватном расподелом средстава у војном буџету.

„Сада се налазимо у процесу професионализације Војске и мислим да ћемо степен попуњености дићи на виши ниво. Ми свакодневно примамо младе професионалне војнике, што је нови квалитет, и ја сам потпуно убеђен да ћемо успети да Војску професионализујемо до краја 2010. године“, нагласио је министар Шутановац у изјави новинарима.

Завршавајући посету бази „Источни Мојстир“ он је посебно истакао да је у разговору са локалним становништвом чуо само речи хвале за њихову сарадњу са војницима на бази. „Сагледаћемо и могућности за сређивање пута до базе и села, јер је заиста у јако лошем стању“, рекао је министар Шутановац.

Припадници базе „Источни Мојстир“, којом командује поручник Предраг Ружић, извели су показну вежбу са акцијама предвиђеним за ефикасну контролу административне линије. Са ове базе обезбеђује се 22 километра административне линије, од Жабарске клисуре код Рибарића до врха Поглед на Мокрој Гори. У овој години припадници базе су уз свакодневне активности извели и 61 једновремену патролу са припадницима мултинационалних снага КФОР-а.

После посете бази „Источни Мојстир“ министар Шутановац ће разговарати са представницима локалне самоуправе Новог Пазара, а затим ће посетити касарну „Рифат Бурџевић Тршо“ у том граду.

У пратњи министра Шутановца су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Младен Ћирковић и командант Друге бригаде бригадни генерал Видоје Живковић.

Email