Вести
03.06.2011

Mинистар Шутановац у Специјалној бригади и Центру за обуку у Панчеву


Министар одбране Драган Шутановац, у оквиру редовних активности, посетио је данас Специјалну бригаду Копнене војске и Центар за обуку и усавршавање подофицира у Панчеву.

- Обиласком Центра у Панчеву били смо у прилици да присуствујемо делу обуке, како официра тако и подофицира, а пре свега обуци друге генерације професионалних војника који се школују за будуће подофицире. То је нови начин усавршавања, тако да ће подофицирски кадар убудуће долазити из редова професионалних војника, што је мотив више за оне који хоће да приступе нашој војсци јер ће имати могућност да вертикално напредују – истакао је министар Шутановац.

Приликом обиласка Центра за обуку и усавршавање подофицира министар је обишао марински курс, курс за прве подофицире, курс енглеског језика и лидерски курс који се реализује у касарни „Народни херој Стевица Јовановић“, где је Центар смештен, као и полигон и том приликом присуствовао извођењу појединих сегмената обуке.

Министар Шутановац обишао је и Курс за обуку инструктора који реализују припадници Маринског корпуса оружаних снага САД. У раду двонедељног усавршавања учествују подофицири из свих центара Команде за обуку Војске Србије, а полазницима су презентовани намена, рад, организација, задаци и историјат Центра за обуку и усавршавање подофицира, као и основни подаци о гарнизону и граду Панчево.

Министар Шутановац посетио је и Специјалну бригаду Копнене војске у касарни „Растко Немањић“. Том приликом обишао је спортски центар, филмску салу, стрељану, као и полигон за обуку на коме је изведена вежба обуке у сеоском амбијенту.

Према речима министра Шутановца, обилазак Специјалне бригаде била је прилика да се види како се обучавају припадници те елитне бригаде наше војске. Том приликом он је изразио задовољствo њеним учинком и напретком у протеклих неколико година.

- Данас је она једна од најелитнијих бригада у Европи, а нарочито у овом делу старог континента – истакао је министар Шутановац.

Током данашњих обилазака, како је навео министар, разговарало се о стању у јединицама и проблемима које је неопходно решити. Он је изразио жаљење што се због овогодишњег смањења буџета појединим проблемима не може изаћи у сусрет на одговарајући начин.

- Као што се може видети, у Специјалну бригаду су уложена велика новчана средства у циљу обнављања инфраструктуре и стварања најповољнијих услова за рад и обуку њених припадника – нагласио је министар додајући да су проблеми углавном наслеђени из прошлости, а везани су за инфраструктуру и за застарелу опрему и наоружање.

- Ова бригада је недавно добила ново наоружање и опрему, а врло брзо ће ући у састав и нови падобрани и очекујемо потписивање донације од америчке војске у виду специјалних оклопних возила марке „Хамер“ што ће бити ексклузивитет за нашу војску.

- Реч је о 20 возила, а зависно од платформе њихова цена је око 175 хиљада долара, а зависно од бирократије и врсте наше поруџбине испорука може бити и за годину дана, али важно је да је уговор потписан - поручио је министар Шутановац додајући да када је реч о ореми, у поседу имамо и падобране који нису још прошли царинску процедуру и тек ћемо крајем године моћи да их уведемо у наше наоружање.


 

Email