Вести
02.02.2009

Припреме војних посматрача за мировне мисије у Либерији и Обали Слоноваче


У Центру за мировне операције (ЦМО) Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије данас су почеле двонедељне непосредне припреме за војне посматраче који ће ускоро бити распоређени у мировне мисије Уједињених нација (УН) у Либерији (UNMIL) и Обали Слоноваче (UNOCI).

Обраћајући се војним посматрачима који се налазе на непосредним припремама пред одлазак у мировне мисије, начелник ЦМО пуковник Јелесије Радивојевић је истакао да њихов одговоран и професионалан однос према свим додељеним задацима има изузетну важност. Они у међународном окружењу, током периода од годину дана, представљају своју државу и војску, тако да су својеврсни амбасадори Србије у структурама УН и у конкретној земљи у којој је успостављена међународна мировна мисија.

Пуковник Радивојевић је нагласио и да непосредне припреме за војне посматраче у мисијама УН немају за тежиште стицање нових знања, јер су сва потребна знања будући посматрачи већ стекли током курса за мировне операције који су претходно похађали. У оквиру двонедељних припрема мировњаци из Војске Србије ће, пред сам полазак у мисију, још једном проверити своју вештину у теренској вожњи и упознаће се са тренутним безбедносним стањем у афричким државама у којима ће извршавати задатке током мисије.

Војска Србије учествује у мировној мисији УН у Либерији (UNMIL) од 10.12.2003. године, и за то време у тој афричкој земљи боравило је 30 њених припадника. У мировној мисији УН у Обали Слоноваче (UNOCI) Војска Србије учествује од 01.05.2004. године, а до сада је у тој мисији ангажовано 15 војних посматрача из Србије.

Email