Вести
01.03.2012

Пријем мартовске генерације добровољаца


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ 

Пријем мартовске генерације добровољацаУ 2. центру за обуку Војске Србије у Ваљеву данас је са служењем добровољног војног рока отпочела мартовска генерација војника. Пријем кандидата на добровољно служење војног рока са оружјем, међу којима је и седамнаест девојака, у касарни „Војвода Живојин Мишић“ отпочео је јутрос од осам часова, када су на пријавницу касарне почели да пристижу први кандидати.

Према речима заменика команданта 2. центра за обуку и председника Комисије за пријем кандидата потпуковника Александра Васиљевића, дочек кандидата почиње већ на железничкој и аутобуској станици, одакле будуће војнике до касарне, која ће им у наредних шест недеља бити дом, спроводе задужена лица.

Пријем кандидата започиње на пријавници, одакле одлазе на прву од једанаест тачака које морају проћи пре него што обуку униформу. Сваки од стотину и шездесет кандидата, колико ће их - према речима потпуковника Васиљевића - током дана пристићи у Центар проћи ће уобичајену процедуру која обухвата распоређивање у јединицу, лекарски преглед, разговор са психологом и војном полицијом, шишање, купање, задуживање опреме и на крају смештај у просторијама касаране.

Пријем мартовске генерације добровољаца- Сусрет са пријавницом први је контакт будућих војника са војничким животом и средином. Идући од пријавнице до коначног циља, односно распоређивања у јединице јесте комплексан и захтеван пут. Од тог првог контакта зависиће и како ће кандидат доживети ту нову средину и како ће јој се прилагодити. У томе и јесте значај пријема и добре припреме кандидата у тој фази, истакао је потпуковник Васиљевић говорећи о првим корацима кандидата у кругу касарне.

Према његовим речима, у реконструисаној касарни у Ваљеву, кандидате ће дочекати нове и обновљене просторије, полигони за обуку и спортски терени.

 - Међу стотину и шездесет војника мартовске генерације налази се и десет посто припадника женског пола, за које је, такође, припремљен одговарајући смештај. Важно нам је да прихват кандидата буде квалитетан, као и услови које ћемо им овде понудити. Тај квалитет почиње већ од добродошлице која је топла, скоро па родитељска, а све са циљем да први утисак који стекну буде позитиван. Реч је, ипак, о људима који су се у војску пријавили са жељом и одређеним мотивима, а не због тога што су на то били принуђени, нагласио је потпуковник Васиљевић.

Пријем мартовске генерације добровољацаСнежана Бошковић из Љубовије, са својих деветнаест година, у војску се пријавила пре свега из љубави према војном позиву.

- Дисциплина, ред и све што војска подразумева главни су мотив због ког сам се пријавила. Неки су дошли због посла, али мени то није био приоритет. Војнички живот јесте другачији, али мислим да ћу се лако прилагодити, каже Снежана коју су испратили поносни родитељи, и то, како она каже, „као сина војника“.

Душан Живковић из околине Ваљева на добровољно служење војног рока пријавио се због љубави према војсци и униформи.

- Надам се да ћу се пронаћи у војничком животу, али и да ће ми, као свршеном саобраћајном техничару, помоћи и да пронађем посао. Први утисак је одличан, али ово је тек први дан, још ћемо видети, каже Душан ког су са понеком сузом у војску испратили поносни родитељи.

Јована Новаковић из Ваљева у војску се пријавила првенствено због обуке.

Пријем мартовске генерације добровољаца- Волим те мушке ствари, челичну дисциплину и изазове, због чега сам се и пријавила на служење војног рока, истиче Јована која се после средње грађевинске школе одлучила за студије грађевине. Она сматра да ће јој војска помоћи да боље организује живот и заведе ред. „Другари су очекивали од мене овако нешто и подржавају ме, мада им је у почетку моја одлука била необична. Родитељи ме од почетка подржавају, нарочито мајка која је са одушевљењем прихватила када сам јој рекла да ћу служити војску“, каже Јована.

Према речима команданта батаљона за обуку мајора Небојше Стојковића, припадници треће генерације војника на добровољном служењу војног рока, после пријема биће распоређени у две чете. Војници ће у Центру реализовати основну и индивидуалну обуку са тежиштем на стручној и физичкој обуци. По истеку шест недеља, односно по завршетку основну обуке, војници ће бити размештени у центре за специјалистичку обуку.

Војници мартовске генерације почели су данас добровољно служење војног рока и у гарнизонима Сомбор и Лесковац.

Email