Вести
10.10.2011

Изведена ватрогасна вежба „Водени штит 2011“


Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ!

Ватрогасна вежба под називом „Водени штит 2011“ одржана је данас на аеродрому Батајница. Поред ватрогасног вода 204. ваздухопловне бригаде, који је био непосредни организатор, у вежби су учествовале и јединице Ватрогасне бригаде Београд, ватрогасног батаљона из Сремске Митровице, ватрогасна јединица Ваздхопловног завода „Мома Станојловић“ и 890. мешовита хеликоптерска ескадрила са хеликоптером Ми-8 у ватрогасној улози.

Циљ вежбе био је синхронизовано увежбавање система противпожарне заштите једница 204. ваздухопловне бригаде и здружених територијалних јединица ватрогасно-спасилачке службе МУП у симулираној ситуацији пожара на згради топлане на аеродрому Батајница.

По плану вежбе симулиран је пожар на енергетском блоку зграде праћен симулацијом евакуације запослених, извлачењем повређених лица, као и сузбијање пожара на околном растињу налетом хеликоптера Ми-8 са ватрогасним ведром.

Примарни захтев вежбе био је правовремено реаговање разнородних ватрогасних једница које су имале задатак да у најкраћем могућем року, у садејству са санитетским и другим службама за обезбеђење аеродрома, реагују у циљу брзог сузбијања пожара.

По речима руководиоца вежбе, командира ватрогасног вода 204. ваздухопловне бригаде заставника Драгана Радојшића, данашња вежба била је успешна и представља круну досадашњих редовних и ванредних активности јединице.

- Данашњим сценаријом вежбе заокружили смо активности које смо имали током године и у пракси показали изврсну сарадњу и још битније брзу и екфикасну координацију са ватрогасним јединицама суседних територијалних јединица МУП-а. Годишњим планом обуке предвиђен је прелаз на зимски вид употребе људства и средстава и један сегмент тог плана је обука у гашењу пожара у зимским условима, нарочито у обектима где постоји повећан ризик као што је управо топлана на аеродрому, истакао је Радојшић.

Ове године ватрогасци аеродрома Батајница имали су 19 интервенција и бројне вежбовне активности са сродним јединицама МУП-а.

Данашња заједничка вежба круна је одличне сарадње која обезбеђује брзу и ефикасну реакцију више ватрогасних служби у циљу правовременог гашења пожара и реаговања на друге инциденте.

Email