Вести | Цивилно-војна сарадња
21.06.2012

Традиционална хумана акција Војске и железничара


Команда Речне флотиле и радници Железница Србије, чланови хуманитарног друштва „Костадин Веселиновић-Коста“, у сарадњи са Институтом за трансфузиологију Војномедицинске академије, организовали су у новосадској касарни „Александар Берић“ акцију добровољног давања крви.

Седамдесет радника Железница Србије из Зајечара, Ужица, Руме, Новог Сада, Суботице, Шида и других места широм Војводине и Републике Србије и исто толико припадника Речне флотиле и овога пута одазвали су се акцији која из године у годину окупља све већи број добровољних давалаца крви из ове две средине, а овом приликом прикупљено је око 60 литара драгоцене течности за потребе збрињавања пацијената који се лече на Војномедицинској академији.

По речима мајора Владимира Максића, начелника Групе за цивилно-војну сарадњу у Команди Флотиле и једног од покретача акције, заједничко добровољно давање крви припадника Речне флотиле и радника Железница Србије постала је традиционална акција која се одржава већ четврту годину заредом.

Радник Железница Велибор Јевтић данас је 110 пут добровољно дао крв и, каже, осећа се све здравијим. И не размишља о томе коликом броју пацијената широм Србије је помогао. Ипак срећан је што зна да ће његов хумани гест некоме пружити наду и помоћи у оздрављењу, а давање крви постала му је већ навика.

Велиборово мишљење, попут многих учесници акције, дели и потпуковник Јосип Чапо, помоћник команданта Флотиле за подршку, који се одазива акцијама добровољног давања крви кад год је у прилици и до сада је дао крв 27 пута.

Email