Вести | Цивилно-војна сарадња
13.08.2012

Пуковник Звонимир Пешић за "Политику": Војска селу у походе


Војска Србије почела је са спровођењем акције радно назване „Селу у походе”, насталом након што су уочене потребе становништва у слабо приступачним крајевима током акције „Војни лекар на селу”, с тим што сада са припадницима ВС на терен одлазе и представници цивилних структура као што су агрономи, ветеринари, представници Министарства здравља, активисти Црвеног крста Србије... Реч је о једној од многобројних активности цивило-војне сарадње које војска развија последњих година, обављајући, како се то каже стручно, своју трећу мисију – а то је подршка цивилним структурама власти која се најчешће реализује кроз пружање помоћи у случају природних непогода и других несрећа.

– Почели смо са удаљеним крајевима, у којима становништво живи далеко од лекара. Углавном су то подручја југа Србије, Пештери па и неких делова Војводине. Убрзо смо схватили да то није само непосредно пружање помоћи, већ и уливање наде људима који живе у тим крајевима јер их ретко било ко обилази. Много се говори о селима која изумиру, а ми смо одлучили да предузмемо нешто конкретно па смо позвали представнике других институција да нам се прикључе и задовољни смо што је наша иницијатива прихваћена – каже пуковник Звонимир Пешић, начелник Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштабa ВС.

Прве акције „Селу у походе” недавно су спровели припадници Копнене војске, као и Тимочке бригаде из Зајечара и Расинске бригаде из Крушевца из састава Команде за обуку. Иначе, до сада је од почетка године спроведено 15 акција „Војни лекар на селу” током којих је прегледано 811 грађана уз извршени ЕКГ и основни лабораторијски преглед крви у пољским условима. У хитним случајевима су подељене одговарајући медикаменти. Војно здравствено особље је истовремено вршило и медицинско саветовање. Посебна пажња се посвећује ученицима у погледу превентивних мера на очувању здравља зуба.

Током лета уобичајени су проблеми у водоснабдевању, па су у Новом Пазару од краја јула као испомоћ становништву ангажоване цистерне којима је до сада превезено више десетина хиљада литара воде. Војска Србије је војна возила за исту намену користила у Крушевцу и селу Мала Ремета код Ирига...

– Важно је истаћи да се војска на овим задацима ангажује када се исцрпе могућности цивилних структура. Ми се ангажујемо у договору са локалним органима власти, најчешће су то општине. Органи локалне управе се за помоћ могу обратити најближим командама јединица Војске Србије, али одобравање ангажовања капацитета Војске Србије је у надлежности искључиво министра одбране, како је то регулисано законском и подзаконском регулативом у систему одбране – објашњава пуковник Пешић.

Он истиче да, у складу са новим правилом службе, команданти бригаде имају право да у хитним случајевима, када су угрожени животи и здравље становништва као и њихова имовина, ангажују своју јединицу на пружању помоћи цивилном становништву.

– Зимус смо били врло активни током ванредне ситуације проглашене због обилних снежних падавина. Ангажовали смо укупно 9.177 припадника ВС, преко 100 инжењеријских машина разне намене, 326 моторних возила и један хеликоптер. У два случаја активирали смо нашу Службу трагања и спасавања. При томе смо се понашали рационално, водећи рачуна о трошковима – истиче пуковник Пешић.

ВС је расположена да помогне када треба, али трошкови увек постоје и неко мора да их покрије. До сада је та помоћ најчешће реализована на уштрб одобрених средстава за остале редовне потребе Војске. Када је реч о подршци цивилима, она се спроводи на три начина: бесплатно, наплатом стварних трошкова и под комерцијалним условима. Одлуку о начину ангажовања војних капацитета за потребе цивилног становништва и евентуалном уступању војних материјалних ресурса доноси министар одбране.

М. Галовић

 

Email