Вести
19.05.2010

Интервју начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића за Вечерње новости


НАЈВЕЋА ПРЕТЊА СА КОСОВА  

КРИЗА није озбиљније угрозила реформу нашег система одбране и најкасније до почетка следеће године Србија ће коначно добити професионалну војску. Наша армија бројаће 30.000 људи, са активном резервом, биће добро увежбана, наоружана и спремна да одговори на све безбедносне ризике.
То су очекивања начелника Генералштаба генерал-потпуковника Милоја Милетића, који у интервјуу за ”Новости” поручује да не постоји ниједна препрека да се тај процес не заврши у задатом року.
* Почетком маја расписали сте конкурс за пријем професионалних војника, какав одзив очекујете?
- Очекујемо четири-пет кандидата за једно формацијско место. Прошле године имали смо око 10.000 молби за пријем у професионалну службу, а од почетка године око 4.500. То су значајне бројке, оне не изненађују, али нам омогућавају да бирамо квалитет у циљу обезбеђења оперативних способности.
* Хоће ли ускоро расти плате професионалних војника, сада су око 300 евра?
- Наравно да нисмо задовољни том цифром, и то није плата с којом рачунамо да ћемо у будућности изграђивати професионалну војску. Али, то је наша стварност у овом тренутку, с обзиром на економску ситуацију, проблеме с буџетским средствима и чињеницу да су зараде замрзнуте одлуком Владе.
* Да ли је отварање војне мисије при НАТО, знак приближавања чланству у овом војном савезу?
- Интензивирање сарадње са НАТО у оквиру програма Партнерство за мир није сигнал или припрема за улазак у НАТО. Ми самостално, без икаквог условљавања, бирамо активности у којима ћемо учествовати. Статус војне неутралности не третирамо само декларативно. Напротив, у складу са тим извршили смо прилагођавања и у доктринарној и у организационој сфери. Да није тако, наша војска би данас изгледала другачије и била би мања.
* Какве ће конкретне користи Војска имати од ове канцеларије?
- Очекујем да она буде отворена у наредних месец-два, а тада ћемо имати бољу комуникацију са земљама партнерима, квалитетнији приступ информацијама, бољу размену података, могућности за шири избор активности на којима можемо да сарађујемо у оквиру ПзМ...
* Да ли је, приликом Вашег недавног боравка у Америци, било притисака да наша земља промени став о чланству у НАТО?
- Није. У САД сам имао низ сусрета са војницима, а ми не разговарамо на тај начин. И њима, као и мени, јасно је да је чланство у НАТО ствар политике, а не војске. А, проглашена неутралност није проблем за сарадњу ни са Америком ни са земљама.
* Многи сматрају да није могуће да останемо војно неутрални, и да ће нам захтев за чланство у алијанси бити испоручен како се будемо приближавали ЕУ?
- Од 192 земље чланице УН, у НАТО је њих 28. ЕУ има 27 земаља, од тога шест нису у НАТО. Постоји велики број могућности за интеграције и сарадњу са другим земљама, не треба све сводити на НАТО.
* Јесте ли задовољни нивоом сарадње коју Војска има са руским оружаним снагама?
- Нисам. Постоји низ области у којима бисмо могли да унапредимо сарадњу. Почетком године, срео сам се са генералом Макаровим, начелником ГШ руске војске, и позвао га да крајем године посети Србију. Прихватио је позив и очекујем да ће после посете наши

војни односи попримити сасвим нову димензију.
* Колико је уласком Албаније и Хрватске у НАТО угрожен наш војни лидерски потенцијал у региону?
- ВС не гради своје способности са лидерским циљем, већ су оне одређене додељеним мисијама и задацима. Наша војска и даље има развијене капацитете у оквиру војног школства, здравства, наменске индустрије, тренинга, обуке... Улазак Албаније и Хрватске у НАТО треба посматрати са аспекта јачања опште безбедносне ситуације у региону.
* Шта је, у овом тренутку, највећа претња безбедности Србије?
- Највећу претњу представља једнострано проглашена независност КиМ. Простор КиМ је снажно упориште организованог криминала, и то је нешто што у овом тренутку представља највећи безбедносни изазов за Србију.
* Очекујете ли нов талас насиља на Косову после одлуке МСП у Хагу?
- Претња насиљем је опробани метод којим Албанци на КиМ врше притисак на међународну заједницу. Уколико одлука суда не буде у складу са њиховим интересима, а ја се искрено надам да неће, може доћи до дестабилизације и насиља. Имам уверавања команданта Кфора да ће њихове снаге на КиМ спречити да се тако нешто деси.
* Могу ли се те нестабилности прелити и на југ Србије и да ли је наша војска спремна?
- Досадашња искуства говоре да се свака нестабилност на КиМ непосредно одражава на безбедност у целом региону, а посебно на југ централне Србије. ВС је спремна за одговор на такав сценарио и има довољно капацитета да обезбеди мир на том простору.
* На чију иницијативу су, после две године, обновљени састанци са Кфором?
- Развој ситуације је условио потребу за одржавањем састанака на високом нивоу и убудуће ће они бити редовни. Одлуком да обуставе сарадњу са косовским снагама безбедности, после њиховог ангажовања на прослави Дана епопеје у Приштини, без одобрења Кфора, НАТО нам је показао да нас доживљава као озбиљне партнере. А наша сарадња биће успешна у оној мери у којој се људи на КиМ и дуж административне линије буду осећали сигурно.
* Јесте ли команданту Кфора пренели забринутост због смањења броја њихових војника на Косову?
- Да, јер сматрамо да се још нису стекли услови за то. Позитивно је што је у фебруару договорено да се сва евентуална наредна смањења снага Кфора спроведу тек после детаљних анализа и процене безбедносне ситуације на терену.
* На који начин смањујете корупцију у Војсци и да ли се у овом тренутку воде неке интерне истраге?
- Не располажемо подацима о постојању корупције и предузимамо све мере да се она предупреди. После периода када су из Војске стизале неке непријатне вести, а она довођена у центар разних скандала, већ дужи период се за нас не везују никакве афере и чинимо све да тако и остане.
* Али, многе афере, попут ”случаја Топчидер” остале су неразјашњене...
- То је сада у рукама правосудних органа, ми немамо могућности да на било који начин утичемо на то. Војска, после породица тих војника, сигурно највише жели да се сазна права истина.

НИШТА СА ХАГОМ
*
ЈЕСТЕ ли се срели са Сержом Брамерцом приликом његове прошлонедељне посете Београду? Тражи ли још Младића у касарнама?
- Не. Мислим да је сада свима јасно да Војска нема никакве везе са хашким бегунцима.

БОЉЕ ВОЈНА ОПРЕМА НЕГО САТЕЛИТ
*
ХОЋЕТЕ ли подржати министра Шутановца који предлаже да се ”афера сателит” разреши тако што би Србија за 36 милиона евра узела војну опрему и наоружање?
- Ако питате војника да ли му треба савремена војна опрема у вредности од 36 милиона евра, одговор је, наравно, позитиван. Мислим да би успех ове иницијативе допринео повољнијем исходу спора за Србију, али и унапређењу оперативних способности Војске.

МЕСТО НАМ ЈЕ БИЛО НА ПАРАДИ
*
ДА ли вас је изненадило то што припадници ВС нису добили позив за параду у Москви и јесте ли тражили објашњење за то?
- Сматрам да је нама било место на паради, с обзиром на нашу улогу у Другом светском рату и жртве које је српски народ имао. Није на Војсци да тражи објашњење зашто нисмо били тамо.

 

 
Email