Вести
20.05.2009

Сусрет министра Шутановца са потпредседником САД Бајденом


Министар одбране Србије Драган Шутановац и потпредседник САД Џозеф Бајден састали су се данас у Дому гарде на Топчидеру.

Током разговора било је речи о сарадњи Министарства одбране и Војске Србије са оружаним снагама САД, европском путу Србије и проширењу сарадње у оквиру Партнерства за мир, регионалној сарадњи на Балкану, глобалној безбедности и мировним мисијама.


У изјави после састанка министар Шутановац је оценио да је посета потпредседника САД господина Бајдена Министарству одбране и Војсци Србије "свакако израз великог поштовања према Војсци Србије и свим реформским потезима које је Министарство одбране учинило у протеклом периоду".

“Сложили смо се да је војно-војна сарадња једна од основних и најбољих сарадњи између две државе и да у будућности треба да радимо на јачању билатералне војне сарадње као и јачању сарадње у оквиру Партнерства за мир”, истакао је Шутановац и додао да је потпредседник САД изразио жељу да сарадња са Војском Србије убудуће буде на још вишем нивоу и да се искаже у још већем броју заједничких вежби.

Током посете било је речи о регионалној стабилности, уз заједничку констатацију да је Министарство одбране изградило добре односе са министарствима и војскама земаља у окружењу.

Потпредседник Бајден је позитивно оценио чињеницу да се велики број официра и кадета из земаља у окружењу школује на Војној академији у Србији, истичући то као једну од важних стратешких ствари у будућој сарадњи, јер се на тај начин људи боље упознају и везују чвршћим пријатељствима.

Министар Шутановац је истакао да је на данашњем састанку било речи и о глобалној безбедности и ономе што САД раде у свету у жељи да обезбеде мир и стабилност. “Посебно смо истакли наше припреме и будуће ангажовање у мировној мисији у Чаду и том приликом је потпредседник САД исказао поштовање припадницима Војске Србије и медицинским тимовима који ће учествовати у тој мировној операцији”, рекао је Шутановац.Министар Шутановац је нагласио да је потпредседник Бајден изразио потпуну подршку настојањима Србије да се укључи у европске интреграције. “Он је притом потпуно одвојио питање Косова и Метохије од европског питања Србије, инстистирајући да Србија треба да иде у правцу интеграција као и цео западни Балкан”.

Шутановац је истакао да је изражено обострано задовољство сарадњом у оквиру Партнерства за мир, уз констатацију да та сарадња треба да се прошири. “Господин Бајден је подршку сарадњи дао без икакве намере да врши притисак на доношење било које одлуке Србије везане за наше будуће интеграције”, истакао је Шутановац.

Данашњим разговорима у Топчидеру присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић.  

Email