Вести | Спорт у Војсци
28.07.2011

Завршене Петe светскe војнe игрe у Бразилу


Представници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су на Петим светским војним играма које су одржане у Рио де Жанеиру. На „Играма мира”, како гласи мото овогодишњег такмичења, они су исказали професионализам и потврдили такмичарски дух.

На „Играма мира” учествовали су припадници оружаних снага из 111 земаља света, односно више од 7.000 такмичара. Борбе за медаље одвијале су се у 20 спортова у мушкој и женској конкуренцији.

С обзиром на то да се највећи број наших спортиста такмичио с професионалним спортистима, учесницима олимпијских игара и светских првенстава, остварени резултати су изнад очекиваних. Најбоље остварење на Петим светским војним играма постигао је војник резерве Урош Ненковић освајањем петог места на такмичењу у џудоу, у категорији до 81 килограма.

Такмичење у маратону одржано је у оквиру интернационалног маратона „Рио де Жанеиро 2011”. Старији водник Горан Чегар заузео је 35. место, међу 55 такмичара, а професионални војник Ксенија Бубњевић пласирала се на 11. позицију, од 17 на стартној листи. У конкуренцији 23 такмичарке, кадеткиња Невена Јовановић изборила је 17. место на 5.000 метара, што је и њен лични рекорд.

Представници Министарства одбране и Војске Србије у стрељаштву наступили су у квалификацијама у дисциплини – пиштољ брза паљба. Капетан Саша Петровић освојио је у конкуренцији од 130 такмичара 37. пласман, остваривши резултат близу личног рекорда и четири круга лошији од националног рекорда. Кадеткиња Тања Тачић заузела је 35. место, на листи од 50 спортисткиња, у дисциплини пиштољ, постигавши најбољи сопствени резултат.

Старији водник Вуковић Игор заузео је 38. место на краткој дистанци током надметања у оријентирингу, док је на дугој дистанци освојио 55. место. Капетан Блажо Максимовић освојио је 47. пласман на краткој дистанци, а на дугој је заузео 50. позицију.

Падобранска екипа Министарства одбране и Војске Србије заузела је екипно 27. место, међу 37 тимова падобранаца.

Последњег дана Војних игара у Бразилу, припадници оружаних снага Републике Кореје извели су перформанс у борилачкој вештини теквондо и тако најавили домаћина наредних, шестих Светских војних игара.

Email