Вести
28.04.2010

ДВОСТРАНА ВЕЖБА НА ТЕРЕНУ „ПЕШТЕР 2010“


На привременом полигону Пештер, данас је изведен завршни приказ показне двостране вежбе на терену „Пештер 2010“, уз учешће око 350 припадника Друге бригаде Копнене војске, употребу седамдесетак борбених, неборбених, специјалних и других возила и коришћење наоружања које користи пешадијски батаљон.

Носилац процеса планирања, припреме и организовања показне двостране вежбе на терену „Пештер 2010“ била је команда Друге бригаде КоВ, док је саму вежбу на терену извео 21.пешадијски батаљон из Рашке са придодатим снагама из осталих јединица бригаде.

Карактеристика вежбе је да је двострана, што значи да се током вежбе један део јединица изводи напад, док је други у одбрани. Другим речима, нема имагинарног противника, већ и нападач и бранилац испред себе имају јединицу, која тактичким радњама и поступцима покушава да доведе себе у повољни положај и изврши задатак, тако што се, у току саме динамике, врше процене, доносе одлуке и у складу са конкретном ситуацијом реализују радње и поступци. „ Овде нема навијања - тврди командант 2. бригаде КоВ, бригадни генерал Душан Стојановић - побеђује онај ко се боље сналази у конкретним условима и ко боље познаје тактичка начела. Судијски апарат прати ток вежбе, процењује и одлучује о губицима и вреднује ваљаност одлука свих нивоа командовања“.

Завршним вежбовним активностима присуствовали су командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић са сарадницима, команданти бригада и самосталних батаљона Копнене војске.

 
Email