Вести | Цивилно-војна сарадња
26.03.2012

Припадници Речне флотиле у Музеју Војводине


У оквиру музејске играонице организоване током изложбене поставке о броду аусторугарске ратне морнарице „Свети Иштван“ (Szent István), приређене у новосадском Музеју Војводине, припадници Речне флотиле представили су младим посетиоцима звање и дужност морнара и рониоца у јединицама Речне флотиле Војске Србије.

Припадници Речне флотиле у Музеју ВојводинеБрод „Свети Иштван“, један од од четири бојна брода класе „тегетхоф“, поринут је у море 17. јануара 1914. године у Ријеци. Први ратни задатак био му је уништење савезничке блокаде Отрантских врата, током којег је торпедован и потопљен 10. јуна 1918. године, у близини острва Премуде у Задарском архипелагу. Спасено је 976 чланова посаде, док је њих 89 погинуло и потонуло са бродом на дубину од 66 метара.

Био је то први бојни брод који су потопила торпеда, а само потапање забележено је и филмском камером. Највећи и најпознатији бојни брод потопљен у Јадрану „Свети Иштван“ данас је заштићени подморски локалитет са кога је изроњено четрдесетак предмета пронађених углавном у адмиралском салону брода. Они су и изложени у музејској поставци, а њима су и оригинална слова имена брода скинута с крме.

Изложба је постављена као плод међународне музејске сарадње између Музеја Војводине из Новог Сада и Повијесног и поморског музеја Истре. По речима Вијерочке Шипке, сарадника за маркетинг Музеја Војводине, играоница је предвиђена за децу узраста од 6 до 10 година. Како је играоница тематски везана за ратне бродове и морнаре, учешће припадника Речне флотиле наишло је на велико интересовање најмлађих.

Email