Вести | Цивилно-војна сарадња
20.10.2012

Отворени дан у 250. ракетној бригади


Отворени дан у 250. ракетној бригадиПрипадници 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства организовали су данас, у касарни „Бањица“ у Београду, традиционалну акцију „Отворени дан“.

Циљ акције је да се посетиоцима приближе радне дужности и обавезе те јединице, али и Војске у целини. Међу гостима, највише је било ученика београдских средњих и основних школа, али и љубитеља противваздухопловне одбране.

- У акцији, осим 250. ракетне бригаде, учествују још три јединице из састава Војске Србије, а то су 126. бригада ВОЈИН, Бригада везе и 210. батаљон везе, истакао је командант 250. ракетне бригаде бригадни генерал Душко Жарковић, напоменувши да ове године акција, због јубилеја и обележавања 50 година постојања те јединице, има још већи значај.

- Приказали смо средства која се користе у овим јединицама, а реч је о најсавременијој техници којом располажемо. Нека од изложених средстава, попут ракетног система Отворени дан у 250. ракетној бригади„нева“ модернизована су, чиме су побољшане њихове тактичко-техничке карактеристике, али и оперативне способности јединица. Модернизација система „куб“, такође је у току, а завршетак се очекује за крај ове или почетак следеће године, истакао је генерал Жарковић.

На „Отвореном дану“ приказан је и и борбени рад јединица.

Међу гостима 250. ракетне бригаде данас су били и глумци популарне телевизијске серије „Војна академија“, који су леп дан искористили за дружење са обожаваоцима у кругу касарне на Бањици.

- Увек је сјајно искуство присуствовати акцијама које Војска Србије организује, и у Београду, али и било где друго у Србији. Ово није први „Отворени дан“ којем смо присуствовали. Свака оваква акција пружа нам могућност да се дружимо са нашим обожаваоцима и љубитељима серије, али и да сазнамо нешто више о Војсци, рекао је млади глумац серије „Војна академија“ Бојан Перић, најавивши почетак снимања друге сезоне серије за март следеће године.

Отворени дан у 250. ракетној бригади- Очекује нас атрактивнији, богатији садржај, нове приче, неки нови ликови, све оно због чега је и направљена краћа пауза како би публици пружили најквалитетније, каже Бојан Перић.

Посетиоци „Отвореног дана“ обишли су и спомен-собу 250. ракетне бригаде, где су сазнали нешто више о историји и традицији јединице.

250. ракетна бригада за противваздухопловна дејства је јединица у чијем се саставу налазе све јединице Војске Србије наоружане ракетним системима средњег домета, а задужена је за одбрану ваздушног простора целе територије Републике Србије. Јединице бригаде распоређене су у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, а наоружане су ракетним системима „нева“ и „куб“.

Email