Вести
25.12.2008

КУРС ЗА ПИРОТЕХНИЧАРЕ


Други део десетодневног курса за пиротехничаре који организује Центар за обуку логистике Команде за обуку улази у завршну фазу. Практична обука одвија се на полигону за уништавање убојних средстава Техничког ремонтног завода у Крагујевцу. То је трећа по реду активност те врсте коју је успешно oкончало 32 полазника, док сертификат очекује још 15 полазника курса који је у току.

Како је објаснио руководилац курса поручник Борко Ђорђевић, његов циљ јесте да се подофицири, професионални војници и цивилна лица на служби у Војсци Србије обуче за правилно и безбедно уништавање неексплодираних убојних средстава која у појединим случајевима заостају после гађања и вежби. Тиме се значајно смањује ризик од ванредних догађаја који могу настати услед неочекиваног активирања неексплодираних пројектила.

Фонд од укупно 60 часова подељен је на теоријски и практични део. Од тога полазници курса проводе 22 часа на вежбама које обухватају – израду спорогорећег упаљача, активирање експлозивног пуњења спорогорећим упаљачем, израду електричних и мрежа од детонирајућег штапина те њихово активирање, затим уништавање пројектила на затеченом месту, појединачно и у фугаси.

Email