Вести
20.10.2008

НАЧЕЛНИК ЗДРУЖЕНОГ ГЕНЕРАЛШТАБА ОС САД У БЕОГРАДУ


Начелник Здруженог Генералштаба Оружаних снага САД адмирал Мајкл Мален са сарадницима допутовао је данас у службену посету Републици Србији. Адмирал Мален састао се са начелником ГШ Војске Србије генерал-потпуковником Здравком Поношем у Дому Гарде у Топчидеру, где су разговарали о билатералној војној сарадњи Србије и САД.

У изјавама за медије које су потом уследиле, генерал Понош је, између осталог, рекао:
- Прва тема наших разговора била је билатерална војна сарадња, а друга - безбедносна ситуација у региону. Билатерална војна сарадња била је успешна и у периоду у коме политички односи између две земље нису били најбољи, и констатовали смо да је та сарадња и у таквој ситуацији напредовала. Имамо програме образовања (IMET). Други успешни програм јесте Програм државног партнерства са Националном гардом Охаја. Тај програм ће ускоро из чисто војно-војних облика сарадње прећи и на војно-цивилне и цивилне. Трећи програм нам омогућава набављање војне опреме од америчких произвођача под условима под којима то ради америчка војска.

Када је реч о безбедносној ситуацији, разговарали смо о импликацијама проглашења и признања независности Косова од стране других држава, укључујући САД. Иако наше државе имају потпуно различит поглед на то, налазимо начине да сарађујемо и омогућавамо одговарајуће мере безбедности у региону.

Адмирал Мален се захвалио на гостопримству генералу Поношу и рекао:
- Ми смо партнери. Партнери су јако важни у 21 веку. Сарадња Србије са КФОРОМ је заиста добра, а интересовање за модернизацију путем Програма Партнерство за мир је за сваку препоруку. Генерал Понош је посвећен сарадњи две војске, као и променама које води у вашим ОС. Стабилност вашег региона врло је важна и треба да се достигне и одржи. Овде сам како бих видео која је преспектива Србије и који је пут у будућност, како бисмо и једни и други имали бољу будућност.

Одговарајући на новинарска питања о војној сарадњи и утицају различих ставова двеју земаља о Косову на даље војне односе, те да ли ће Србија постати члан НАТО, генерал Понош је казао да потпуно различити ставови Србије и САД о будућности Косова представљају компликоване политичке услове у којима две војске сарађују, али да је сарадња са тако моћним ОС сувише важна да би могла олако да се третира. «У тако компликованим политичким условима између две државе наставили су да се развијају и економски, културни и други облици сарадње, па зашто не и војни». Када је реч о уласку Србије у НАТО, генерал Понош је нагласио да је то политичко питање.

Адмирал Мален је одговорио:
- Били смо врло отворени када смо говорили о политичким ставовима обе земље о Косову. А када је реч о војним односима, постоји још много тога што може да се уради, како би се обезбедили стабилни и безбедни односи у региону. Потпуно смо се сложили у вези са успехом наше војне срадње. То није само сарадња на папиру, већ је то сарадња на терену. Постоје посете, размене искустава итд. Са војне стране, све те заједничке активности укључивале су једну стазу, Партнерство за мир, која је на крају требало да доведе и до НАТО. Важно је да се сви ти војни односи дешавају у атмосфери ненасиља, и када је реч о Косову, и када је реч о војној сарадњи. То се дешава у једном региону у коме то раније није био случај, захваљујући лидерима као што је генерал Понош.

Кад говоримо о војно-војној сарадњи, у питању је велика област коју чине образовање, опрема, обука итд. САД су у Ираку већ шест година и доста су тога, посебно последњих три године, научиле. Постоје неке области о којима смо учили у последњих 12 месеци. У том смислу можемо да помогнемо у областима као што су обука и образовање. Најважнија ствар у тој помоћи јесте да се уради оно што жели генерал Понош, а не оно што жели САД. Кроз развој тих способности ВС желимо да видимо њену искориштеност, не само у Србији, већ и у другим деловима света. Улагања која САД чине у Србији, чине и у другим земљама, из истог разлога – рекао је начелник Здруженог Генералштаба Оружаних снага САД.

На питање шта су САД научиле из бомбардовања СР Југославије и да ли сматрају да је то било погрешно, адмирал Мален је истакао да су САД много научиле из свих својих операција, те да те поуке користе да науче на који начин ће боље функционисати, обучити се и сарађивати. Додао је и да је важно да се гледа у будућност, а не да се све време осврће на прошлост.

Генерал Понош је истакао да је адмирал Мален, који је био командант НАТО снага у Европи, изузетно заслужан за смиривање рушилачких нереда Албанаца на Косову 17. марта 2004. године.

Такође, он је подсетио да је Мален први начелник Здруженог Генералштаба ОС САД који је посетио Београд од 14. октобра 1951. године. Адмирал Мален је заслужан и за то што је Војска Србије преко реда добила једно место за школовање на Националном универзитету одбране САД у Вашингтону.

Email