Вести
19.11.2008

ГЕНЕРАЛ ПОНОШ НА САСТАНКУ ВОЈНОГ КОМИТЕТА ЕВРОАТЛАНТСКОГ ПАРТНЕРСТВА


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош данас је на састанку Војног комитета Евроатлантског партнерства у седишту НАТО-а у Бриселу изложио поглед Србије на сарадњу са КФОР-ом и указао на штетне последице "увлачења КФОР-а у изградњу косовских безбедносних снага", али и на спремност Србије на сарадњу и у таквим условима.

"Изразио сам нашу спремност да изнађемо могућност да сарађујемо и у тим условима, јер је заједнички интерес и приоритет да се обезбеди безбедност у региону и пре свега безбедност српског становништва на Косову и Метохији", рекао је Понош у изјави новинарима после састанка.

Састанци Војног комитета Евроатлантског партнерства одржавају се сваких шест месеци и окупљају начелнике генералштаба чланица НАТО и Партнерства за мир.

После састанка генерал Понош је имао сусрет са шефом Војног комитета НАТО адмиралом Ђанпаолом Ди Паолом и врховним командантом НАТО снага у Европи америчким генералом Џоном Кредоком на коме је разговарано о сарадњи Србије и НАТО у светлу потписаног Безбедносносног споразума, стању на Косову и Метохији и сарадњи Војске Србије и КФОР-а у ситуацији када су обустављени контакти на највишем нивоу ВС и КФОР.

"Анализирана су и практична решења произашла из Кумановског споразума и потреба да се неке ствари сагледају после 10 година", изјавио је Понош.

Он се данас састао и са шефом Војног комитета Европске уније генералом Анри Бентежеом, што је први сусрет на високом новоу између ЕУ и Војске Србије. После састанка Понош је изразио уверење да на војном плану Србија може да иде нешто брже него у осталим областима у процесу придруживања Европској унији.

"Европска безбедносна и одбрамбена политика је део заједничке спољне политике ЕУ и за Србију, у процесу евроинтеграција, област где треба развијати сарадњу", рекао је Понош.

"Отвара се могућност да наши официри учествују у вежбама ЕУ у статусу поматрача, исто као и да официри из ЕУ буду позвани да присуствују вежбама Војске Србије", рекао је Понош и додао да је за само учешће у мировним мисијама потребна "политичка одлука" обе стране.

Постоји и виши облик војног устројства ЕУ, а то су борбене групе, и о томе би се убудуће могло разговарати као подручју могуће сарадње, прецизирао је начелник Генералштаба ВС.

Понош је изјавио да Србија до сада није чинила искораке у процесу придруживању кад је реч о војној области, а да "постоји потреба и обострани интерес да се то чини".

"Постоји могућност да на војном плану урадимо чак и корак даље у односу на неке друге области придруживања Европској унији", оценио је генерал Понош после данашњег сусрета са шефом Војног комитета Европске уније генералом Бентежеом у Бриселу.

 

Email