Вести
26.05.2009

Вежба Прве бригаде КоВ - “Дијамант 2009”


У рејону села Чуруг, са бачке, и села Тараш, са банатске стране, у захвату реке Тисе, Прва бригада Копнене војске је, ангажујући пешадијски батаљон ојачан тенковским, понтонирским, јединицама АБХО и рониоцима Речне флотиле, извела вежбу на терену под називом “Дијамант 2009”.

Кроз садржаје вежбе приказани су неки од најсложенијих облика борбених дејстава и најзахтевније борбене тактичке радње, као што су насилни прелазак реке, напад на насељено место и борбе за овладавање насељеним местом.

-Вежба је добро осмишљена, командовање вежбом је било успешно, а показан је и задовољавајући ниво оспособљености за извршење појединих борбених радњи. Ово је вежба из домена прве мисије Војске Србије, дакле класична војничка вежба. Један од циљева вежбе „Дијамант“ био је да се, поред појединачног практичног увежбавања и рада свих категорија лица, у реализацији и руковођењу борбеним дејствима увежбају и команде батаљона.- рекао је генерал-потпуковник Младен Ћирковић, оцењујући да је вежба постигла жељени циљ.

Вежбу у којој је учествовало преко 350 припадника Војске Србије, поред заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Младена Ћирковића, пратили су и командант Копнене војске, генерал-потпуковник Љубиша Диковић, начелник Управе за оперативне послове ГШ ВС, генерал-мајор Драган Колунџија, командант Прве бригаде КоВ, бригадни генерал Ђокица Петровић, и команданти бригада и самосталних батаљона КоВ Војске Србије. Вежбом „Дијамант“ руководио је пуковник Жељко Трамошљика, заменик команданта Прве бригаде КоВ, а јединицом која је непосредно изводила вежбу командовао је потпуковник Ненад Милојичић.

Припрема за вежбу је извршена кроз колективну обуку у логорским условима, а вежба је изведена у складу са новим упутствима која су у фази опитовања - Упутством за управљање обуком и Упутством о вежбама у Војсци Србије

Email