Вести | Цивилно-војна сарадња
27.03.2015

Лекари Прве бригаде у селу Љуба


Припадници Прве бригаде Копнене војске реализовали су јуче акцију „Војни лекар на селу“ у селу Љуба, у шидској општини.

Санитетска екипа на челу са поручником Чичић Стеваном, лекаром и командиром одељења за здравствену заштиту у Сремској Митровици вршила је општи лекарски преглед мештана у просторијама месне заједнице.—Највећи проблем је то што пацијената има много, а времена премало да се сваком посвети више пажње. Некима је довољна и топла реч да им се улепша свакодневница — каже поручник Чичић.

У екипи су били и медицински техничар, професионални војник Мирослава Ивић-Марицки која вредно и спретно ради на ЕКГ апарату, док лаборант Милета Глигорић анализира узорке крви. Заједно су извршили преглед 40 пацијената и урадили 22 ЕКГ прегледа и 34 анализе крви.

Посебан изазов за ову младу али неуморну екипу биле су кућне посете, односно прегледи старих, болесних и непокретних лица која нису у стању да самостално оду код лекара. Често скоро беспомоћни, били су пријатно изненађени посетом овог медицинског тима.

—Ово много значи за мештане села, то је знак да нисмо сасвим заборављени — истакао је Данијел Митров председник месне заједнице Љуба.

Организатори акције потпуковник Владимир Пуђа и капетан Давор Пуповац из Групе за цивилно-војну сарадњу Прве бригаде, у сарадњи са Црвеним Крстом општине Шид и локалном самоуправом, поделили су 25 пакета помоћи социјално најугроженијим лицима и породицама.

—Овакве активности спроводимо од 2009. године. Поред пружања помоћи онима којима је то најпотребније, покушавамо да анимирамо локалну самоуправу и покренемо, односно убрзамо решавање неких питања која су за живот најзначајнија, а у томе имамо пуну подршку локалне самоуправе. Са нама је и данас као и сваки пут када смо овакве акције организовали на подручју Срема, био и начелник Сремског Управног Округа господин Илија Милиновић, коме је председник МЗ Љуба предочио да село нема водовод и да је то тренутно највећи проблем. Ако смо помогли да се било који проблем макар покрене утолико је наш успех већи — рекао је потпуковник Пуђа.

И док су једни пружали помоћ најстаријима, други су водили прави „мали рат“ са најмлађима. Ветеринар у Команди Прве бригаде Копнене војске, мајор Душан Пајковић покушао је да одржи један мали час о хигијени и превенцији заразних болести које се преносе преко домаћих и дивљих животиња. Његови слушаоци били су ђаци ОШ „Сава Шумановић“, њих 11 и 5 предшколаца локалног вртића. Испоставило се да деца већ знају много па се мајор Пајковић борио за реч. Кроз шалу и разговор деца су изашла са осмехом на лицу и срећна што су научила још нешто о својим кућним љубимцима.

Email