Вести
18.10.2010

Вежба SEESIM 2010


У Дому Гарде на Топчидеру данас је свечано обележен почетак међународне симулационе командно-штабне вежбе SEESIM 2010 (South Eastern Europe Simulation 2010) која ће трајати до 25. октобра.

У седмодневној компјутерској симулираној вежби која се одвија под претпоставком терористичких напада и природних непогода у региону југоисточне Европе, поред 13 европских земаља, учествују и Сједињене Америчке Државе, као и међународне организације за помоћ у ванредним ситуацијама.

„Учешће Србије у вежби SEESIM 2010 је прилика да се широким међународним сценариом провери, унапреди и промовише интероперабилност у реаговањима и сарадњи у областима одбране и безбедности “, истакао је руководилац вежбе, заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије, бригадни генерал Милан Мојсиловић, отварајући вежбу.

Он је додао да вежба обухвата планирање и одговор на кризне ситуације из домена треће мисије Војске Србије која подразумева помагање цивилним структурама у случају елементарних непогода и акцидентних ситуација. Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Ђорђе Бабић нагласио је да је Србија, по угледу на остале европске државе, ове године формирала тај сектор, како би обезбедила интегрисан и благовремени одговор на све ванредне ситуације које могу задесити цело друштво.

Циљ вежбе је да се путем разрађених сценариа на националном нивоу активирају национални центри за ванредне ситуације, као и да се креирају механизами за проверу увежбаности реаговања на кризну ситуацију. Вежбе SEESIM организују се у двогодишњем циклусу и представљају софистициран начин увежбавања на националном и регионалном нивоу, симулацијом у реалном времену.

Домаћин SEESIM 2010 је Албанија, а међународни контролни апарат за вежбу (EXCON) ће бити стациониран у Тирани. За потребе вежбе, на националном нивоу у државама учесницима у вежби формирају се центри за ванредне ситуације, а у току вежбе EXCON ће бити у директној вези са националним командама за вежбу преко центара за ванредне ситуације.

На вежби „SEESIM 2010“, поред Министарства одбране и Војске Србије, учествоваће и Министарство унутрашњих послова, Министарство животне средине и просторног планирања, Министарство здравља, Министарство финансија, Министарство иностраних послова, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство за инфраструктуру, Министарство за државну управу и локалну самоуправу, штабови цивилне заштите и Црвени Крст Србије.

 

Email