Вести
12.12.2012

Посета саветодавног тима НАТО Команди за обуку


У оквиру кандидатуре ЦУК АБХО за добијање статуса партнерског центра за обуку и едукацију са НАТО школом из Оберамергaуа, у дводневној посети Команди за обуку боравио је саветодавни тим НАТО-а.

Посета саветодавног тима НАТО Команди за обукуСедмочлану делегацију предводио је Жан Д'Адријан из међународног штаба команде НАТО из Брисела. У делегацији су били представници Савезничке команде за трансформацију, НАТО школe из Оберамергауа, Заједничког центра изузетности АБХО из Вишкова и Центра за непролиферацију оружја за масовно уништавање из НАТО штаба у Бриселу.

Саветодавни тим посетио је јуче Центар за усавршавање кадрова АБХО (ЦУК АБХО) у Крушевцу. Током посете Центру, делегацији НАТО-а презентован је систем АБХО Војске Србије, ЦУК АБХО, пројекат „Регионални центар АБХО“ и капацитети за обуку и едукацију из ове области.

У раду посебних радних група разматрани су правни захтеви и претпоставке за добијање статуса партнерског центра, као и обука и едукација. Презентовани су садржаји везани за обуку и курсеве, подршку школовања кадета АБХ службе Војне академије, Каталог курсева АБХО и обуку са реалним радиолошко-хемијским агенсима. Поред тога, приказани су капацитети Центра, касарне „Цар Лазар“ и објекта „Равњак“.

НАТО делегацију данас је у касарни „Топчидер“ примио начелник штаба Команде за обуку бригадни генерал Млађен Нишевић који је том приликом госте упознао са организацијом Команде за обуку и реализованим активностима ЦУК АБХО у оквиру регионалне сарадње.

Представници саветодавног тима НАТО-а сагласили су се са дефинисањем препоруке за добијање статуса партнерског центра за ЦУК АБХО. Такође, дефинисани су наредни кораци ЦУК АБХО у процесу кандидатуре.

Email