Вести
01.03.2009

Санитетски тим се вратио из мисије у Конгу


У Центру за мировне операције Здружене оперативне команде ГШ ВС извршена је анализа учешћа санитетског тима Министарства одбране и Војске Србије за медицинску евакуацију ваздушним путем (AMET-11) у мировној мисији у ДР Конгу.

Чланови тима, пуковник др Ђорђе Манчић, мајор др Божидар Јаковљевић и санитетски техничари Ђорђе Кукрић, Бојан Јовановић, Бојан Ђинђић и Александар Милић, били су ангажовани у мисији од 12. јула 2008. до 20. фебруара 2009. године.

На анализи је оцењено да су припадници српског контингента све постављене задатке обављали професионално, достојно репрезентујући Републику Србију и Војску Србије. Поред пожртвованог ангажовања на свакодневним задацима, чланови тима АМЕТ-11 исказали су несебичност и хуманост у акцијама пружања помоћи локалним домовима за незбринуту децу.

Мировна мисија УН у ДР Конгу (MONUC) успостављена је у новембру 1999. године у складу са поглављима 6 и 7 Повеље ОУН, а на основу Резолуције СБ УН 1279. Реч је о мировној мисији у којој Министарство одбране и Војска Србије учествују са два лекара и четири медицинска техничара који образују два тима за медицинску евакуацију ваздушним путем и налазе се у Киншаси.

Email