Вести
29.02.2012

Обука ронилаца Речне флотиле у зимским условима


Обука ронилаца Речне флотиле у зимским условимаПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ


Рониоци 93. ронилачке чете Речне флотиле извели су ових дана обуку у зимским условима, односно обуку у роњењу испод залеђене водене површине, као једну од најтежих ронилачких активности која ставља на пробу готово целокупне физичке и психичке способности учесника обуке.

Овогодишње веома ниске температуре, лед на Дунаву и зимовнику рониоци 93. ронилачке чете 1. речног одреда Речне флотиле искористили су да, у готово есктремним зимским условима, ставе на испит знање, стручност и психофизичку издржљивост.

Обука ронилаца Речне флотиле у зимским условимаДа би зарањали под лед под врло тешким условима, у воду температуре око 3 степена изнад нуле при спољашњој температури ваздуха од минус 3 степена, који су владали током извођења обуке, рониоци морају имати изузетно богата професионална знања и најмање трећу категорију. То значи да су у ронилачкој јединици, на ронилачким дужностима, провели најмање три до пет година.

Иако су током обуке рониоци Речне флотиле користили сува ронилачка одела свако задржавање у веома хладној води, хладнијој од 10 степени у плусу, дуже од 30 минута није препоручљиво.

Обуком је руководио мајор Митар Миловић, командир 93. ронилачке чете, док су се за сигурност ронилаца старијих водника прве класе Бориса Шкорића, Јована Мартиновића и Слободана Ранђеловића приликом извођења обуке зарањања под Обука ронилаца Речне флотиле у зимским условимазалеђену воду бринули руководилац роњења старији водник Ђоковић Бобан и мајор Драган Милосављевић, једини лекар специјалиста опште медицине у Војсци Србије са завршеним курсом из хипербаричке медицине.

Правилом роњења у зимским условима, када температура воде падне испод десетог подеока Целзијусове скале, рониоци зарањају искључиво ако се укаже потреба спасавања људских живота, материјалних добара, извршавања борбеног задатка и обуке. Према врсти задатка одређује се и опрема коју рониоци користе.

Приликом роњења испод залеђене површине пара ронилаца одржава везу са површином  „животним конопом“ за који су привезани и чији се други крај налази у рукама руководиоца роњења, уређајем за бежичну комуникацију и, најчешће, комбиновањем ова два начина.

Email