Вести
20.10.2011

Први српски официри у мировној мисији Европске уније


Амбасадор Француске Франсоа-Гзавије Денио приредио је вечерас у француској амбасади у Београду пријем поводом одласка двојице официра Војске Србије у мисију Европске уније „Аталанта“  у водама Сомалије. Пријему су присуствовали министар одбране Драган Шутановац и шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

Мајори Душко Бодрожић и Владан Станић ускоро ће се придружити посади фрегате „Флореал“ која учествује у првој поморској операцији Европске уније, а која је покренута у циљу спречавања, превенције и сузбијања деловања пирата и оружаних пљачки дуж обале Сомалије.

Министар одбране Драган Шутановац и његов француски колега, Жерар Лонге, потписали су 7. априла ове године у Паризу споразум о сарадњи у области одбране, на основу кога ће се двојица српских официра укрцати на фрегату „Флореал“, 26. октобра, на којој ће провести шест недеља у оквиру операције „Аталанта“.

Говорећи о значају првог учешћа наших официра у мировној мисији ЕУ у оквиру француског контингента, министар Шутановац је истакао да „иако је данас тежак дан у којем се разговара о безбедности у нашој јужној покрајини“, има нескривено задовољство што у сарадњи с француским партнерима упућује, први пут у историји наше земље, два морнаричка официра у мисију борбе против пирата.

- Пре само четири године имали смо 17 припадника Војске Србије у пет мировних мисија, а данас их имамо готово четири пута више, са жељом да допринесемо изградњи глобалног мира, уз уверење да на тај начин штитимо мир и на Косову и Метохији – истакао је министар Шутановац, додајући да желимо да будемо пријатељи са онима које данас бране мир у свету, јер је то у традицији наше војске, а мора да буде и у будућности.

Према његовим речима, данашњи симболични чин је историјски и два мајора ће ући у историју Војске Србије, као и у историју односа Србије и ЕУ. Министар је, такође, изразио дивљење свим припадницима наше војске који су у разним ротацијама у мировним мисијама, јер они на најбољи начин чувају интересе грађана Србије. 

- У Препорукама Европске комисије, Министарство одбране и Војска Србије помињу се доста стидљиво, не зато што смо лоши, већ зато што смо давно испунили све стандарде и обавезе. Нисмо их схватили као наметање, већ као начин да се војска организује на модеран начин и са модерним официрима и официркама – истакао је министар Шутановац, додајући да је мисија у Сомалији тек почетак, и да ће наши поморски официри ускоро ступити и на брод грчке морнарице, али и у друге мировне мисије широм света.

- На тај начин ће се на Србију гледати као на земљу која извози мир. За разлику од деведесетих година када смо били извор проблема, данас је наша Војска извор решења – закључио је министар Шутановац. 


Шеф Европске делегације у Србији, Венсан Дежер, у вечерашњем обраћању истакао је да је сарадња Србије и ЕУ у области одбране и безбедности од стратешке важности, нарочито сада када је Европска комисија препоручила Србију за добијање статуса кандидата.

- Србија је од кључног значаја не само као фактор стабилности у Европи, већ и као фактор стабилности уопште – нагласио је Дежер.

Поморске снаге EUNAVFOR успостављене су 2008. на основу резолуције Савета безбедности УН за борбу против сомалијских пирата. У тим европским поморским снагама учествује око 1.800 људи, који делују у зони која покрива јужни део Црвеног мора, Аденски залив и западни део Индијског океана.

Ово прво учешће Републике Србије у једној војној операцији Европске уније, заједно са Француском, представља одлучујућу етапу везану за будуће ангажовање Војске Србије у мисијама Европске уније. Само неколико дана након што је Европска комисија проследила Европском савету препоруку да се Србији одобри статус кандидата, Србија јасно потврђује своје опредељење да убудуће доприноси Заједничкој европској спољној и безбедносној политици. Споразуми који су потписани ове године о размени поверљивих информација и учешћу Србије у цивилним и војним операцијама ЕУ, омогућиће развој ове врсте ангажовања у европским операцијама.

Email