Вести
24.03.2009

Обележавање Дана сећања на погинуле у НАТО бомбардовању


Поводом обележавања десет година од НАТО бомбардовања наше земље, данас су на Спомен обележје испред Команде Вaздухопловства и ПВО у Земуну у име Владе Србије венац положили министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић и командант Ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Драган Катанић. На спомен обележје испред Команде у Земуну венце су положиле породице и родбина погинулих припадника В и ПВО и бројне делегације локалне власти.

После одавања поште погинулим припадницима В и ПВО, министар одбране Драган Шутановац је изјавио да су односи Србије и НАТО последњих десет година отежавани због сећања на агресију започету 24. марта 1999. године.

- Нама никакве сумње да су наши односи ових десет година обележени сећањем на 24. март 1999. године. Сваки пут то је отежавало односе Србије с Натом, а сада имамо још једну отежавајућу околност а то су активности Кфора у мисији коју су они назвали “обучавање и опремање косовских снага безбедности”. Кад кажем да имамо најлошије односе с Натом од свих земаља у Европи треба да будем врло прецизан и да кажем да смо једина земља која, и поред тога што је Србија чланица Партнерства за мир, још није отворила своју канцеларију у Бриселу. Очекујем да то урадимо ове године, рекао је министар Шутановац.

Министар је рекао да у оквиру Партнерства за мир постоје различити капацитети које наша земља и војска могу да црпе и да је то циљ.

- У томе нас не спречава ни одлука о војној неутралности. То је одлука која констатује фактичко стање, али и Аустрија и Шведска су војно неутралне земље, па немају никакав проблем с Натом, нити их неко из Натоа због тога прозива. Војна неутралност је de facto стање, а билатерална и мултилатерална сарадња је нешто друго. Постоје многи облици за сарадњу која је обострано корисна, пре свега мислим на сарадњу на Косову и Метохији која је изражена, без обзира на нову мисију Кфора, рекао је министар.

На питање о разрушеним зградама Минситарства одбране у центру Београда, он је рекао да са тимом у Министарству ради на предлогу измештања државних институиција у Београду.

 - Министарство одбране се налази на 11 локација, што је непотрено јер код ВМА можемо направити зграду у коју бисмо изместили целокупно Министарство одбране и Генералштаб, наравно све зависи од развоја економске кризе.

На спомен обележје страдалим током Нато бомбардовања у Топчидеру венац је положила делегација Војске Србије на челу са замеником начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковником Младеном Ћирковићем.

  Дан сећања на погинуле у Нато бомбардовању 1999.године обележен је данас у свим јединицама Копнене војске     полагањем венаца на спомен-обележја и организацијом комеморативних скупова. Командант Копнене војске генерал-  потпуковник Љубиша Диковић положио је венце на спомен-обележје у касарни “Стефан Немања“ у Рашкој.

Припадници Копнене војске из гарнизона Ниш присуствовали су Дану сећања у нишкој касарни “Мија Станимировић, где се присутнима обратио начелник штаба Копнене војске бригадни генерал Војин Јондић.

Представници Копнене војске присуствовали су комеморативним скуповима на државном нивоу у Нишу, Алексинцу, Варварину и Грделичкој клисури. На спомен обележје у центру Ниша венце су положили министар за дијаспору Срђан Срећковић, представници града Ниша, Војске Србије, полиције, Нишавског округа, градских општина и многобројни грађани. Делегација нишког војног аеродрома положила је венце на споменик палим ваздухопловцима.

Десет година од Нато бомбардовања обележено је данас и у 250. ракетној бригади ПВО, јединици која је за ратне заслуге одликована Орденом народног хероја. Командант, бригадни генерал Миодраг Гордић, положио је, са члановима породица погинулих припадника једнице, венце на спомен обележје. Генерал Гордић је говорећи на скупу подсетио окупљене да је за 78 дана бомбардовања 28 припадника 250. ракетне бригаде изгубило живот.

У Новом Саду одржан је комеморативни скуп у касарни “Југовићево” и положени су венци на спомен обележје петорици  припадника некадашњег 240. самоходног ракетног пука ПВО погинулих током агресије 1999. године.

Венце и цвеће на спомен обележје погинулим припадницима ПВО положили су делегација Конене Војске и Прве бригаде Копнене војске на челу са бригадним генералом Ђокицом Петровићем, председник скупштине града Новог Сада Александар Јовановић, делегације 240. самоходног ракетног дивизиона ПВО, резервних војних старешина Војводине и Новог Сада, удружења пензионисаних пилота и падобранаца и присутни грађани.

  Представници Министарства одбране и Војске Србије данас су положили венце и на остала спомен обележја широм  земље подигнута у знак сећања на жртве Нато бомбардовања 1999. године.

 

 

Email