Вести
10.11.2008

ВОЈСКА СРБИЈЕ ТРАЖИ 2300 ПРОФЕСИОНАЛНИХ ВОЈНИКА


Годинама радим код приватника. Никада се није знало када ће бити плата, колика и да ли ће је уопште бити. Није било радног времена. Ради се док не кажу да идеш кући. Сталног запослења нема, а у самом старту најавили су да отказ могу добити сваког часа. Нема уплате здравственог, социјалног, ништа није регулисано. Врло лако сам пресекао и донео одлуку да то не сме бити избор за будућност моје породице, када сам видео конкурс Војске Србије за професионалне војнике. Пријавио сам се, и верујем да ће ми овај посао обезбедити економску, социјалну и здравствену сигурност и пружити могућност напредовања – прича за „Блиц“ Иван Марић (26), апсолвент Високе техничке саобраћајне школе у Крагујевцу.

Марић је један од младића који је добио прилику да постане професионални, плаћени војник, с обзиром да је завршена значајна фаза реорганизације Војске, која тренутно има 4400 професионалних војника, а потребно јој је укупно 6700. Да би попунила планиран број расписала је конкурс и тражи 2300 професионалаца.
Генерал Петар Радојчић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба каже за „Блиц“ да је конкурс Војске Србије за професионалне војнике расписан половином октобра и да ће бити отворен до попуне упражњених места.
- Бројна су занимања која су нам неопходна, од возача борбених и моторних возила, специјалаца, послужилаца инжењерских машина, радарских система, средстава везе, механичара, болничара, до месара, пекара, фризера... На конкурс могу да се пријаве сви војни обвезници не старији од 30 година, који су служили војску са оружјем, али и они који су тренутно на одслужењу војног рока, здравствено способни, не осуђивани, и они против којих се не води процес. Потребна је најмање средња стручна спрема, изузев за чуварску службу и стрелце у пешадији, где је довољно основно образовање. Конкурс важи и за девојке! Тренутно имамо 134 жене које су професионални војници (око 1 посто), што је испод стандарда савремених армија – каже генерал Радојчић.
Он додаје да плата професионалног војника, која је тренутно 26.630 динара, односно 347 евра, може бити први мотив, а предвиђено је да до 2010. године она буде на нивоу 1,5 просечне плате запослених у привреди. Ту су и неновчане бенефиције. Једна од њих је могућност напредовања, обзиром да Војска више не школује подофицирски кадар, већ ће се попуна тог кадра вршити професионалним војницима који испуњавају услове и изразе жељу за тим.
- Ту су и дневнице, плаћени путни трошкови за долазак и повратак са посла, бенефицирани радни стаж, здравствено осигурање за војника али и његову породицу. Бенефициран радни стаж је 3 до 6 месеци на ефективну годину службе, што зависи од дужности. Стварају се услови за отклањање нормативног ограничења које се односи на старосну доб до које се може продужавати важност последњег уговора. То је сада 40 година, а планирамо да је вратимо на границу од 50 година. Омогућени су смештај и храна за оне припаднике који то желе, као и плаћен пут за одлазак викендом у место одакле су – наводи Радојчић.
Он објашњава да заинтересовани молбе могу да пошаљу команди јединице где желе да раде и да су све потребне информације објављене на сајту Војске Србије и Министарства одбране.
Структура наше будуће професионалне Војске одређена је по моделу коју примењују готово све чланице Партнерства за мир и НАТО. Она подразумева да су 45 посто припадника војске професионални војници, 15 посто официри, 25 посто подофицири и 15 посто цивилна лица.
Радојчић најављује да ће потреба за професионалним војницима бити у порасту до 2010. године и сматра да је сходно томе Војска сада и у будуће велики послодавац.
- А радимо на томе да буде и пожељан избор, односно да ова професија буде конкурентна на тржишту рада – наводи наш саговорник.
Тренутно наша Војска има 21,5 посто професионалних војника од укупно 45 посто колико је потребно. Око 25 посто су војници на служењу војног рока. Овај комбиновани модел произилази из Устава и законске обавезе служења војног рока. Ипак, у ВС кажу да је због најаве скоре професионализације али и слабих казнених одредби, толерантног односа појединих државних органа, укључујући и правосудне, према онима који избегавају обавезу, те позива на приговор савести, мотивисаност за служење војног рока све мања.
- Закључак је да постојећи регрутни систем и начин попуне нису рационални и поуздани. А попуна професионалних војника је од изузетног значаја за оперативне способности Војске. Процес професионализације требало би да се оконча до краја 2010. године, али нама је сада превасходан циљ попуна упражњених формацијских места – истиче Радојчић.
Т.Н.Ђ.

КОЛИКО КОШТА ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЈНИК?

Персонални трошкови једног професионалног војника на годишњем нивоу су 8160 долара (плата, социјално, пензијско…), а укупни трошкови за војника на служењу војног рока су 4835 долара за шест месеци.


12.000 ВОЈНИКА НА ЦИВИЛНОМ
СЛУЖЕЊУ И 7.000 СА ОРУЖЈЕМ

Генерал Радојчић каже да ће по окончању потпуне професионализације Војске остати могућност добровољног служења војног рока, а војна обавеза ће бити замрзнута. Тренутно је око 13.000 војника који служе без оружја у цивилним установама и државним органима, док је у Војсци Србије око 7.000 војника са оружјем.

Email