Вести
01.11.2011

Обележен дан ветеринарске службе


Дан ветеринарске службе - 1. новембар и 160 година њеног постојања свечано су обележени данас у касарни „Топчидер“ у Београду.

Свечаности су присуствовали начелник Управе за војно здравство MO бригадни генерал Вељко Тодоровић, начелник Одељења за ветеринарство у Војсци Србије потпуковник Радивоје Анђелковић, представници Управе за ветерину, Српског ветеринарског друштва, Ветеринарске коморе Србије и многе угледне званице.

„Данас имамо прилику да се са поштовањем сетимо далековидих и мудрих владара Србије, који су пре стотину и шездесет година, у време када је Србија имала егзистенцијалне проблеме, имали визију да формирају ову службу, као и свих оних посленика ветеринарске службе који су од тада до данас храбро носили њен барјак. У обавези смо да тај пут наставимо, и да га реализујемо у савременим условима. Војноветеринарска служба је функционални део једног интегрисаног система ветерине у Републици Србији, а перспектива њеног развоја је јасна“, рекао је бригадни генерал Тодоровић, честитајући празник припадницима ветеринарске службе.

  Подсећајући на историју и развој војног ветеринарства у Србији, начелник Одељења за ветеринарство у Војсци Србије потпуковник Радивоје Анђелковић подсетио је да је та служба од свог оснивања 1851. године била камен темељац и покретач целокупне ветеринарске делатности у Србији.

„Данас војноветеринарска служба представља сигуран ослонац војне логистике. Највиши стручни орган ветеринарске службе јесте Одељење за ветеринарство које се налази у саставу Управе за војно здравство Министарства одбране. Војни ветеринарски органи присутни су у свим организацијским целинама Министарства одбране и Војске Србије, а као јединица која се бави ветеринарском делатношћу посебно се истиче Центар ветеринарске службе, Чета за обуку водича паса, и узгој и дресуру паса при Команди за обуку. С обзиром на садашње стручне и научне капацитете наше службе, оно што се поставља као циљ јесте техничко и технолошко осавремењивање и развој капацитета за активније учешће у све три мисије Војске Србије“, нагласио је потпуковник Анђелковић.

Као датум оснивања ветеринарске службе обележава се 1. новембар у знак сећања на тај датум 1851. године када је, указом кнеза Александра Карађорђевића, за првог војног марвеног лекара постављен Јован Теодоровић. Исте године формирана је и прва стална марвена болница у топчидерском гарнизону.

Email