Вести | Цивилно-војна сарадња
20.10.2011

Акција „Војни лекар на селу“


Лекари и медицински техничари из Одељења за здравствену заштиту Друге бригаде Копнене војске спровели су акцију „Војни лекар на селу“ у селима Западни и Источни Мојстир код Тутина. Припадници Бригаде и командант бригадни генерал Душан Стојановић већ неколико година успешно изводе активности у циљу пружања превентивне медицинске помоћи становништву у местима у којима не постоје здравствене станице.

Овог пута војни лекари су у Западном и Источном Мојстиру прегледали 56 лица у импровизованим амбулантама у зградама основних школа и обишли девет мештана у њиховим кућама.

Западни Мојстир је доста удаљен од Тутина и других места, где би се могла потражити здравствена помоћ. Зато и не чуди када 87-годишњи Селим Хајровић каже: „За нас је велики дан када војни лекари дођу у ове наше пасивне крајеве. Захваљујем се војним докторима, прво што су дошли да виде где живимо, а онда и што нас прегледају и дају лекове.“

Фатима Хајровић и Сулејма Нукић истичу да имају неограничено поверење у војне лекаре и да им је драго што долазе у њихово село. Сулејма је са собом повела и шестогодишњег унука Насера, како би добио лекове за упалу грла.

Било је дирљиво видети како доктор поручник Стеван Јовановић и медицински техничар старији водник прве класе Бојан Павловић, из Одељења за здравство 28. механизованог батаљона из Новог Пазара, сваком пацијенту поклоне пуну пажњу и довољно времена да изложи тегобе, а потом препишу терапију и пруже лекове белеснима без икакве новчане надокнаде.

Старији мештани су се војним лекарима обраћали углавном због реуматских процеса на костима, хипертензија, уринарних инфекција и сличних болести, док су се малишани најчешће жалили на упале грла.

„Очигледно је да се људи у овим крајевима не лече и да су препуштени сами себи. За оно што можемо прегледом на лицу места и увидом у медицинску документацију да утврдимо, дајемо лекове - каже доктор поручник Стеван Јовановић - а другима препоручујемо сложеније дијагностичке процедуре или специјалистичке прегледе.“

Од начелника Групе за цивилно-војну сарадњу Друге бригаде потпуковника Здравка Дабижљевића сазнајемо да је акција у Западном и Источном Мојстиру друга у овој години и да је прва реализована у селу Заовине на Тари.

„Већ је традиција да припадници Друге бригаде реализују пројекат „Војни лекар на селу“ на територији где јединице Друге бригаде извршавају наменске задатке, попут обезбеђења административне линије према Космету и контроле Копнене зоне безбедности. Драго нам је што нас и органи власти и мештани прихватају са посебним уважавањем када се појавимо са војним лекарима у њиховом месту“, истиче потпуковник Дабижљевић.

Email