Вести
28.09.2012

Дан артиљеријско-ракетних јединица за ПВД


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Обележен Дан артиљеријско-ракетних јединица за ПВДУ касарни „Народни херој Милан Благојевић“ у Крагујевцу данас је обележен Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства – 30. септембар.

Свечаности су присуствовали начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба генерал-мајор Јовица Драганић, заменик команданта Ваздухопловства и ПВО бригадни генерал др Миодраг Гордић, командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Душко Жарковић, командант гарнизона Крагујевац потпуковник Мирослав Перишић, припадници Војске Србије и други гости.

Генерал Гордић честитао је свим припадницима Дан АРЈ за ПВД и нагласио да су међу припадницима војске и нашег народа противавионци увек били и остали признати и познати.

- У миру, артиљеријско-ракетне јединице су увек међу најбољим у војсци. То смо потврдили и на бојевим гађањима у „Шабли“ 2010/11 године где смо уништили све мете које су се појавиле у ваздушном простору. То је најбољи показатељ о Обележен Дан артиљеријско-ракетних јединица за ПВДоспособљености ракеташа и припадника АРЈ. Ракеташи, заједно с научним и привредним потенцијалима система одбране, раде на иновацијама и модернизацији постојећих ракетних система чиме се, поред унапређења борбених способности и заштите људства, врши и изградња научног и технолошког нивоа у нашој земљи, рекао је генерал Гордић и истакао да се тиме доприноси развоју науке, технологије и привреде.

Он је додао да треба изграђивати борбену способност у одбрани и заштити ваздушног простора наше земље, градити чврсте колективе, беспрекорно исправну технику, здрав такмичарски и победнички дух, међусобну солидарност, а да посебно треба водити рачуна о породицама погинулих.

- Тиме ћемо бити достојни наших претходника и покушати да будемо узор нашим наследницима. Желим да у миру градимо наше борбене способности уз много успеха и среће у раду, рекао је генерал Гордић.

Обележен Дан артиљеријско-ракетних јединица за ПВДПредставници Војске Србије, породице и пријатељи погинулих, потом су положили венце на спомен-обележје у касарни „НХ Милан Благојевић“.

Последњи дан септембра, припадници АРЈ за ПВД обележавају као дан када је 1915. године, бранећи Крагујевац од напада из ваздуха, редов артиљеријског пука Радоје Рака Љутовац са положаја на Метином брду модификованим пољским топом оборио непријатељски аероплан. У спомен на обарање првог непријатељског авиона, 30. септембар је у међуратном периоду прослављан као крсна слава противавионске артиљерије.

Данас је 250. ракетна бригада за ПВД дејства главни ослонац одбране територије Републике Србије од напада из ваздуха.

Email