Вести
08.05.2010

МИНИСТАР ШУТАНОВАЦ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ У ВОЈНОМ МУЗЕЈУ


Министар одбране Драган Шутановац је, поводом 65 година победе над фашизмом, у Војном музеју отворио део сталне изложбене поставке посвећене Другом светском рату.

У присуству амбасадора Руске Федерације Александра Конузина, начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића, представника Министарства одбране и Војске Србије и великог броја гостију, међу којима су били и ветерани совјетске војске који су се у завршници антифашистичке и ослободилачке борбе на тлу Југославије борили раме уз раме са партизанима, министар одбране Драган Шутановац је, између осталог, рекао:

- У години у којој славимо 65 година од победе над фашизмом, не можемо да не кажемо да је тадашња Југославија, а великим делом и данашња Србија, поднела огромне губитке у борби против фашизма. Готово десет одсто популације која је живела на тим просторима, око 1,7 милиона људи је изгубило животе у жељи да своју земљу ослободи од фашизма, да у својој земљи изгради друштво у коме ће се поштовати људска права, поштовати суседи, поштовати интегритет и суверенитет. Пре готово 50 година отворена је ова поставка први пут, пре седам година је затворена, да би данас, изузетним напорима запослених у Војном музеју и њихових сарадника из Министарства одбране и Војске Србије, за врло кратко време, део те поставке поново угледао светло дана, рекао је Шутановац.

Истичући да на историју не можемо да се љутимо, да не можемо да се љутимо ни на музеј који нам ту историју показује, јер историја је ту да нас научи да не понављамо грешке, министар одбране је рекао да се у Војном музеју, поводом 65 година од победе над фашизмом, приказује део историје којом се поносимо.

- Ова поставка нам говори о томе како лоше одлуке могу бити погубне за цело човечанство. Други светски рат је показао колико људи могу да буду нељуди, колико живот може да буде јефтин и колико страдање нема меру. Жеља нам је да се таква страдања више никада не понове, истакао је министар Шутановац.

Након отварања дела сталне поставке министар одбране је с најближим сарадницима, бројним званицама и гостима, обишао изложбени простор на првом спрату на коме су, међу многобројним, већ виђеним предметима из Другог светског рата, приказани и неки раритети, први пут представљени јавности. Посебно интересовање изазвали су предмети из заоставштине Драже Михајловића - наочари, налив пера и лично наоружање и Николе Калабића - официрска торбица и пиштољ.

Пажњу гостију привукли су и фрак краља Александра Карађорђевића у коме је убијен у Марсеју 1934. године, немачка машина за дешифровање из Другог светског рата Енигма, која је била заплењена у завршним операцијама за ослобођење Југославије и лични предмети и униформе Јосипа Броза Тита.
Email