Вести
15.06.2011

Вежба 21. батаљона везе „Лето 2011“


Припадници 21. батаљона везе Копнене војске извели су од 13-16. јуна вежбу на терену - „Лето 2011“, на тему „Употреба чете везе у реализацији телекомуникационог и информатичког обезбеђења на истуреном командном месту Копнене војске“.

Вежба је изведена на простору од обронака Селичевице до Голије и обухватила је маршевање, постављање телекомуникационог центра, успоставу планираних радио, радио-релејних и жичних телекомуникација, криптообраду и примопредају саопштења и примену мера противелектронске заштите.

„Задате норме су испоштоване - тврди командант батаљона потпуковник Владица Вучковић - све везе су у функцији и нема сумње да је чета везе добро радила у периоду интензивне обуке, те да су старешине и војници оспособљени за реализацију наменских задатака“.

О свему што је учињено на терену речито говори податак да су припадници чете, којом командује мајор Жељко Лукић, успешно одржали све планиране везе и том приликом обавили примопредају неколико стотина саопштења. Они су добро искористили могућност да провере своје способности на стварним одстојањима и у реалном времену, поготово што су услови живота и рада на терену представљали верну слику оног што везисте очекује у ратној ситуацији.

„Користимо сваки секунд боравка на терену - каже мајор Лукић - да проверимо начине за ефикаснији рад, уочимо евентуалне проблеме, извучемо искуства и поуке и уградимо их у даље планове за унапређење обуке и оперативне способности“.

 
Email