Вести
14.09.2009

Обележен Дан Војне полиције


У Дому Гарде на Топчидеру данас је обележен 14. септембар - Дан Војне полиције. Прослави су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, бројне високе звaнице из Министарства одбране и Генералштаба као и пензионисани припадници Војне полиције.

Честитајући празник, министар одбране Драган Шутановац подсетио је да је 1955. године, када је формирана Војна полиција тадашње Југословенске Народне Армије, то била једина јединица те врсте међу земљама источног блока.

- Тада смо били знатно модернији, знатно испред земаља источног блока и нема разлога да и данас не буде тако – казао је Шутановац. Он је нагласио да формирање Одсека за унутрашњу контролу у Војној полицији није знак неповерења у њу, него начин да се посао њених припадника учини транспарентнијим.

Министар Шутановац рекао је да велике заслуге за успех јучерашњег аеромитинга имају и припадници Војне полиције.

- Ако кажемо да данас председника Републике обезбеђују ваши припадници, да се начелник Генералштаба и ја осећамо врло безбедно, да обезбеђујете све војне иностране делегације које посете нашу земљу, да учествујете у обезбеђењу низа манифестација, можемо слободно закључити да је ваш посао од националног значаја и да имамо разлога да будемо поносни – рекао је министар.

Он је додао да је модернизација и осавремењавање јединица Војне полиције важан задатак као и њена попуна младим и квалитетним кадром оба пола. Шутановац је рекао да ће наредне године, када се обележава 55 година Војне полиције, бити прилика да се једном широм, озбиљнијом манифестацијом и програмом у коме би учествовали сви њени припадници, она приближи и представи грађанима.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић рекао је да су нове мисије и задаци учиниле да Војна полиција данас изгледа сасвим другачије у односу на то како је изгледала пре неколико деценија. Генерал Милетић нагласио је да је доста урађено по питању организацијско-формацијских промена у Војној полицији, а да је питање опремања нешто чему ће се у будуће посветити већа пажња.

Начелник Управе Војне полиције бригадни генерал Ђуро Ћелић рекао је да овај празник служи да би се подсетило на важне датуме и традицију Војне полиције која датира и пре 14. септембра 1955. године када је званично формирана прва јединица те врсте. Он је подсетио да у Српској војсци та традиција постоји од 1897. године.

Он је рекао да се празник данас обележава нешто скромније у односу на године уназад, али да Војна полиција све своје задатке извршава редовно, савесно и одговорно. Бригадни генерал Ћелић рекао ја да је поред редовних задатака извршена реформа Управе Војне полиције и да је уведен орган надлежан за унутрашњу контролу законитости рада. Он је рекао да је пре месец дана отворен Центар за обуку и усавршавање кадрова Војне полиције те да је надограђена организацијско-формацијска структура батаљона ВП чиме су отклоњене све уочене мане и недостаци њиховог функционисања.

Email