Вести
03.02.2012

Обележен Дан Војногеографског института


ФОТОГАЛЕРИЈА

Обележен Дан Војногеографског институтаВојногеографски институт обележио је данас свој дан – 5. фебруар, 136. годишњицу постојања и рада и Дан геодетске службе. Скупу су присуствовали начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба бригадни генерал Славољуб Јанићијевић, начелник Централне логистичке базе бригадни генерал Горан Зековић, представници институција, установа и појединаца из Војске и изван ње и пензионисани припадници те војне установе.

Обраћајући се присутнима, начелник института пуковник доц. др Стеван Радојчић, подсетио је на значајне догађаје у раду Војногеографског института током прошле године наводећи кадровске промене на челу те установе, као и нову организацију и формацију. Он је нагласио да је подмлађен и менаџмент установе, у коме су сада четири доктора наука. Према речима пуковника Радојчића  значајан напредак остварен је и у погледу њиховог основног задатка, коме је посвећено неколико претходних година – изради дигиталне топографске карте ТК 1:25.000.

Обележен Дан Војногеографског институтаНабавка новог авиона и камере за аерофотограметријско снимање био је најзначајнији догађај у протеклом периоду за ову установу.  После неколико година прекида, Војногеографски институт ће не само обновити једину националну службу за снимање из ваздуха, већ ће је издићи на виши ниво – применом дигиталне камере, која ће дати нов квалитет њиховом раду

  -  То је први нови страни авион који улази у састав нашег војног ваздухопловства после 25 година. Због значаја тог догађаја не само за Војногеографски институт, већ и за Министарство одбране и Војску Србије, ми ћемо ускоро, за пар месеци, када се доврше процедуре увођења авиона и камере у систем и добију све потребне дозволе и сертификати, организовати јавни скуп који ће у потпуности бити посвећен авиону, камери и нашим даљим плановима, а презентоваћемо и досадашње резултате нашег рада на дигиталној топографкој карти - ДТК25, истакао је пуковник Радојчић. 

Обележен Дан Војногеографског институтаНачелник Војногеографског института рекао је да у овој години предстоји завршетак опремања и попуњавање по новој формацији наглашавајући да су подршка старешина, све бољи услови за рад, припадници који нису само врхунски професионалци, стручњаци и одговорне особе, већ и заљубљеници у свој посао, као и подмлађен менаџмент, гарант добрих резултата и у будућности.

Најзаслужнијим припадницима Института уручене су захвалнице за допринос развоју ове војнонаучне установе.

Поводом Дана Војногеографског института и Дана геодетске службе, припадницима те службе и Института честитке је упутио начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

Email