Вести | Цивилно-војна сарадња
02.06.2011

Отворен мост на Ресави код Свилајнца


Министар одбране Драган Шутановац посетио је данас село Бобово и општину Свилајнац и том приликом пустио у употребу мост на реци Ресави.

У наставку посете, министар Шутановац се у Скупштини општине Свилајнац састао са председницом општине др Горицом Димчић-Тасић.

Честитајући на успешно завршеном послу на изградњи моста, официрима, подофицирима и професионалним војницима Војске Србије, као и мештанима села Бобово, министар Шутановац је истакао да за оне који су дневно прелазили и по двадесeт километара да би стигли на другу страну Ресаве, овај мост је од суштинске важности.

- Не постоје велике и мале активности, већ су велике све оне које помажу грађанима да боље живе, лакше раде и остварују прилике за себе и своју породицу - нагласио је министар Шутановац додајући да Војска Србије има три основне мисије – одбрану земље, учешће у мировним мисијама и помоћ угроженом цивилном становништву, која је тренутно и најважнија мисија.

- Док смо данас овде, на мосту код Бобова, наша Војска је на мосту у Бродареву, помажемо у Краљеву, Владичином Хану, а током године смо помагали и Трговишту, Пријепољу и где год је наша помоћ била неопходна – поручио је министар Шутановац наглашавајући да је током реформе, али и данас Војска имала највећу подршку народа у последњих двадесет година, па се стога може рећи да је Војска Србије народна војска.

- Овај мост за нашу Војску представља симболичан чин, малу донацију, али вама желим да вам олакша животе и уштеди време и новац који су вам до сада били потребни да пређете са једне на другу страну реке – истакао је министар одбране додајући да су војници који су учествовали у изградњи моста професионалци који су одслужили војску и данас живе од рада за њу. Војска се у свом реформисању бави животом, обезбеђује посао и сви они који воле војску и желе да се прикључе добродошли су, поручио је министар Шутановац.

Према речима председнице општине Димчић-Тасић, новоизграђени мост је заједнички подухват Војске Србије и града Свилајнца, који ће свакако повезивати људе и учвршћивати везе међу њима.

Командант Треће бригаде Копнене војске пуковник Желимир Глишовић нагласио је да је на основу закљученог уговора између општине Свилајнац као инвеститора и Команде Копнене војске као извођача радова, Трећој бригади поверен задатак да игради мост у селу Бобово и уступи га без накнаде на трајно коришћење.

- Мост је дугачак 24, 38 метара, а широк 3, 20 метара. Носивост моста је 18 тона у нормалном режиму оптерећења, а способан је да издржи ризична оптерећења до 28 тона. Радови на изградњи моста изведени су за седам дана, од 23. до 29. маја. Радна група која је изводила радове је из састава 310. инжињеријског батаљона из Прокупља. Задатак је у потпуности извршен, а за нас је најзначајније да у току радова није дошло ни до каквих повреда.

Осим што спаја обале реке, желимо да овај мост подсећа и на нераскидиву везу Војске и народа – рекао је пуковник Глишовић.

Према речима генерала у пензији Миломира Миладиновића, изградња овог моста је била релативно мали трошак за Војску Србије и Општину Свилајнац у односу на корист коју ће донети грађанима Бобова који ће сада имати мање трошкове у пољопривредним радовима.

Отварању моста присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, Православне цркве, као и многобројни мештани.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Одговарајући на новинарска питања, министар Шутановац је истакао да је предстојећа Стратегијска конференција од глобалног значаја, и један од највећих војних скупова у свету ове године.

- Имамо најаву преко педесет делегација, и то нису само НАТО земље. На конференцији ћемо имати и представнике из Аустралије и са Новог Зеланда, а доћи ће и заменик начелника Руске војске. Драго ми је да смо домаћини, јер је то још један добар начин да доведемо странце у Србију. У септембру ћемо имати конференцију „Несврстаних“, што је, иако не идемо у правцу „Несврстаних“, такође, добар начин да промовишемо своју земљу- нагласио је министар Шутановац.

Говорећи о наводима у неким медијима да се генерал Младић лечио на ВМА, министар је оценио да је реч о апсолутно паушалним наводима.

- Одговорно тврдим да то није тачно, и не знам зашто адвокат Младића на тај начин манипулише јавношћу. Уколико жели да забави јавност, треба да каже ко је тај који је у томе помагао, а уколико жели некоме да нанесе штету онда дезавуише читав здравствени систем Србије, укључујући и војно-здравствени систем, рекао је министар одбране.

Војска Србије и службе безбедности под њеним окриљем већ неколико година надгледају ВМА тако да је немогуће ући или изаћи неопажено. Министар је нагласио да не верује у такве врсте оптужби, "али ћемо урадити истрагу и показати да нисмо потрошили ни један динар наших пореских обвезника за лечење било ког хашког оптуженика".

Када је реч о актуелној безбедносној ситуацији у нашој земљи, министар је нагласио да са аспекта Mинистарства одбране није било њеног угрожавања. Дешавања у Београду протеклих неколико дана, препознатљив су колорит који има дубљу социолошку ноту, нагласио је министар додајући да хулиганизам узима маха на потпуно неприхватљив начин и целокупно друштво треба да стане против тога. Министар је у вези са тим изразио бојазан да то може да се рефлектује и на спорт, односно да би били ускраћени за такмичења на светским првенствима. Навијачи су једно, а хулигани су друго, поручио је министар, а држава уз помоћ грађана Србије мора са тим да се обрачуна на начин како су то урадиле земље западне Европе, а нарочито у Великој Британији.

Коментаришући актуелна дешавања у фабрици „Застава оружје“ у Крагујевцу, министар је истакао да подржава сваки вид синдикалне борбе, али и да синдикалци морају да буду свесни велике одговорности и да такав вид ненасилног протеста може постојати само у фабрици која ради.

Синдикат је организација радника, поручио је министар, а да би фабрика радила мора да има тржиште и прилагођено бројно стање. Он је подсетио да је Војска Србије отпустила више од 1500 радника из својих ремонтних завода и војних установа, јер за њихова радна места није било посла.

- Та фабрика је неопходна за систем одбране, она мора да постоји, али мора се решити питање броја односа запослених у производњи и администарцији – нагласио је министар.

Према његовим речима, у тој фабрици су остварени успеси јер је у протекле три године извезено 45 милиона долара, у односу на 19 милиона пре тога. То значи, поручио је министар, са бољим резултатима улазимо у веће проблеме, па стога ствар мора да се заустави, ресетује и направи нова организација и систематизација и да се заиста задрже они који раде. Војска Србије је уплатила авансно опрему и наоружање тој фабрици и није било очекивано да се обустави производња и да робу која је уплаћена нећемо добити, што не иде у корист фабрике, нагласио је министар одбране Драган Шутановац.

Email