Вести
15.11.2011

Свечана академија поводом Дана Копнене војске


Свечана академија поводом Дана Копнене војске и Дана рода пешадије одржана је вечерас у Дому Војске у Нишу. Академији су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, припадници Копнене војске из гарнизона Ниш са породицама, представници локалне самоуправе, СПЦ, борачких удружења и други гости.

Осврћући се на исторојски значај 16. новембра и Колубарске битке, генерал-потпуковник Љубиша Диковић истакао је да Копнена војска поносно чува сећање на славну српску војску и њене бриљантне успехе у Првом светском рату.

- Данас Копнена војска представља модерно организован и ефикасан вид Војске Србије, који у извршавању свих задатака Војске Србије заузима кључно место. Квалитетним извршавањем задатака у Копненој зони безбедности, помоћи становништву Србије у најтежим тренуцима, код рушевина, у води, у диму, у ватри, извођењем бројних међународних вежби у земљи и у свету, ширимо и јачамо углед Војске и наше Србије. Довољно је рећи да Војска, поред цркве, и даље заузима водеће место у поверењу наших грађана. То ћемо чинити и убудуће и наш војник биће војник савременог мозга, традиционалног срца, са модерним наоружањем, закључио је генерал Диковић.

На свечаној академији наступили су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ под руководством мајора Игора Митровића, Нишки камерни хор, драмски уметници Милија Вуковић, Миодраг Павловић и Драгана Јовановић, вокални солиста Биљана Васиљевић и други учесници, али су највеће одушевљење код публике изазвали инструментални солиста Бора Дугић и једанаестогодишња Мила Смиљковић која је надахнуто отпевала песму „Маријо, дели бела кумријо“.

Копнена војска је, у оквиру обележавања Дана вида, поред свечане академије организовала и изложбу „Војска Србије у мировним мисијама“, позоришну представу „Ајмо амо“ и фолклорно вече. Сутра ће припадници Копнене војске положити венац на спомен обележје краљу Александру Ујединитељу, а централна прослава Дана Копнене војске и Дана рода пешадије одржаће се у касарни „Књаз Михаило“ у Нишу. 

Email