Вести | Интервјуи
18.01.2012

Изјава начелника Генералштаба Војске Србије за Танјуг


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић учествовао је данас на састанку Војног комитета евроатлантског партнерства у Бриселу где је са начелником Здруженог генералштаба оружаних снага САД генералом Мартином Демпсијем разговарао и о сарадњи Војске Србије и Кфора.

Диковић је рекао Танјугу да је састанак у Бриселу, на коме се говорило о искуставима из заједничког ангажовања и јачању међусобног разумевања партнерских земаља, значајан, пре свега, с аспекта детаљнијег информисања о практичним проблемима са којима се сусрећу друге земље у мултинационалним операцијама широм света.

Изјава начелника Генералштаба за Танјуг„Намера нам је да се више укључимо у активности програма Партнерство за мир и искористимо све могућности које нам чланство у Партнерству за мир пружа“, истакао је Диковић.

Он је казао и да је у току боравка у Бриселу имао три важна билатерална састанка - са челним људима оружаних снага САД и Русије, као и Војног комитета Европске уније.

Начелник Генералштаба Војске Србије истакао је да је са председавајућим Војног комитета ЕУ генералом Хаканом Сиреном разговарао о стању безбедности у региону, припремама за учешће Војске Србије у мултинационалним операцијама ЕУ, посвећености Србије и њене војске реформским процесима, као и даљој сарадњи у области обуке и усаврссавања.

С начелником Здруженог генералштаба оружаних снага САД генералом Мартином Демпсијем разговарао је о досадашњој и будућој сарадњи са Оружаним сангама САД, пре свега, с Националном гардом Охаја.

„Билатерална војна сарадња са САД најбољи је део укупне билатералне сарадње, а сарадња с Националном гардом Охаја најуспешнија од 62 програма колико их САД укупно имају са другим земљама“, рекао је Диковић.

Он је навео и да је с начелником Генералштаба ОС Руске Федерације генералом армије Николајем Макаровим разговарао о унапређењу свеукупне сарадње у области одбране.

„Приоритет је војноекономска сарадња, а разговарали смо и о успостављању војномедицинске и сарадње Универзитета одбране са руским научно-образовним институцијама“, рекао је Диковић.

Он је истакао да ће се наставити школовање официра Војске Србије у еминентним руским војним школама, на командноштабном и генералштабном усавршавању и школовање руских официра на Универзитету одбране у Србији.

Диковић је истакао да ће Војска Србије наставити да, активном међународном војном сарадњом и јачањем оперативних способности за веће учешће у мултинационалним операцијама УН и ЕУ, гради партнерске односе са земљама у окружењу и у свету, у складу са интересима државе.

Танјуг

Email