Вести
08.11.2017

Свечана академија поводом Дана Прве бригаде


У Дому Војске Србије у Новом Саду синоћ је одржана Свечана академија поводом 9, новембра – Дана Прве бригаде копнене војске.Како је бригадни генерал Жељко Петровић командант Прве бригаде копнене војске нагласио на почетку свог обраћања гостима и припадницима бригаде, свечана академија приређена је у част наших славних предака учесника Великог рата чије традиције настављамо, а посвећена  историји и нашем знању, сећању и надању.

– Ратни успеси српске војске и страдања српског народа не могу и неће бити заборављени. Они нас уче, али и обавезују. Уче нас љубави према слободи и отаџбини, војничким врлинама, уче нас части, али и обавезују на чојство. Своју будућност морамо градити чврсто ослоњени на славне претке и лекције из прошлости, бранећи тековине и поштујући различитости. Нема часнијег позива од војничког, нити светије дужности од одбране народа и отаџбине. Колики значај и која је цена слободе, показали су нам својим ванвременским делима славни преци, а наша је историјска обавеза сачувати је и њене вредности преносити потомцима – рекао је, између осталог, бригадни генерал Петровић.Свечану академију којој је, између осталих званица, присуствовао и Милош Вучевић градоначелник Новог Сада, извођењем познатих српских композиција и корачница оплеменио је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“. У уметничком делу програма наступили су и хор новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змај“, Културно уметничко друштво „Свети Сава“ из Каћа и драмски уметник Српског народног позоришта Миодраг Петровић.

Током свечане академије бригадни генерал Петровић уручио је заслужним припадницима бригаде Војне спомен медаље за учешће у борбеним дејствима и Медаље за ревносну војну службу.

Email