Вести
06.05.2010

У Пожаревцу обележена 180. годишњица Гарде


Свечаним дефилеом и низом манифестација данас је у Пожаревцу обележен Дан Гарде Војске Србије, која је основана пре 180 година, 6. маја, указом кнеза Милоша Обреновића. Свечаности су присуствовали председник Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић, представници локале самоуправе и бројни грађани.

Председник Борис Тадић, честитајући празник припадницима Гарде, рекао је да је Србија земља демократских традиција и демократске будућности, посвећена миру са свим људима и народима који је окружују.

– Србија данас, као и Србија у прошлости, суочава се са искушењима и то не треба крити од грађана. Треба им говорити истину. Искушења нису само економске природе. Искушења су везана и за очување интегритета наше земље на Косову и Метохији – рекао је Тадић. Он је поновио да је наша земља посвећена чланству у породици европских народа, али да се никада и ни по коју цену неће одрећи интегритета на Косову и Метохији.

Тадић је рекао да Србија чува интегритете и националних заједница који у њој живе и који имају своје матичне земље у окружењу, и поручио да уколико је Србије нестабилна, нестабилан је читав Балкан, а уколико је она стабилна то је услов за напредак читаве југоисточне Европе.

– Пружамо руку помирења свима јер нама је данас потребно јединство. У том смислу српска војска има своје место, не само у садашњости, него и у будућности. И због тога смо спремни, упркос свим кризама са којима се суочавамо, да улажемо у нашу Војску, Гарду, опрему и наоружање – рекао је Тадић.

Отварајући изложбу која је поводом Дана Гарде уприличена у Градској кући у Пожаревцу, министар одбране Драган Шутановац рекао је да нема сегмента историје наше земље и народа који нису везани за историју Војске и историју Гарде. Он је подсетио да је улога Гарде, пре свега да буде на услузи председнику, али и свим високим гостима из иностранства који посећују Србију.

Шутановац је честитао свим данашњим припадницима Гарде и онима који су некада у њој служили, истакавши да након три године мандата у потпуности схвата изреку – „једном гардиста, заувек гардиста“!

Министар је захвалио свима који су организовали данашњу прославу, додавши да ће Гарда наредних месеци изводити сличне манифестације и у осталим градовима Србије. Тиме ће се, како је рекао, Војска бити ближа народу, а народ Војсци.

Градоначелник Пожаревца Миодраг Милосављевић, обраћајући се грађанима и гардистима, подсетио је на дан када је пре 180 година основана „Гвардијска школа“ у коју је ступило 73 изабраних момака из тадашње кнежевине. Он је рекао да је Гарда „част, узвишеност, обавеза и понос нашег народа и државе“.


Град Пожаревац, као домаћин свечаности, приредио је у част Гарде пригодан културноуметнички програм, док су гардисти окупљеним грађанима демонстрирали јединствене вештине стројеве обуке и руковања наоружањем.
Пуковник Винко Марковски, командант гарнизона Пожаревац, са поносом истиче да Војска Србије борави у овом гарнизону још од 1830. године. „Пожаревац може да служи за пример у сарадњи локалне самоуправе и војске. Та сарадња је доследна јер сарађујемо и у тешким тренуцима, као што су биле поплаве у овом крају, 2006. године, када се Дунав излио и да није било Војске последице би биле много теже. Локална управа и грађани то добро знају, воле Војску и зато су данас у оволиком броју дошли на ову ведлику и лепу свечаност“, кажеМарковски.


Војник Бранислав Николић служи војни рок у Гарди и за њега као Пожаревљанина ово је посебан доживљај. „Гарда и њена униформа су понос за сваког војника. Моји другари и ја веома смо поносни на гарду и Војску Србије“.

А војник у Гарди, Никола Мартиновић, такође Пожаревљанин, поносан је што има ту привилегију да је у Гарди и да у свом граду слави 6. мај – Дан најпрестижније војне јединице у Србији.
Милена Перић, која је учествовала са КУД-ом „Костолац“ у данашњем програму обележавања Дана Гарде, одушевљена је изгледом младића у униформама. „Можете питати било коју девојку, истина је да се девојкама свиђају младићи у униформама. Баш су прелепи“, каже Милена.

Новинар Новица Савић, грађанин Пожаревца, истиче да је свечаност велика част за град Пожаревац. „Кнез Милош Обреновић није погрешио када је пре 180 година овде основао своју гарду. Пожаревац и Пожаревљани увек су волели своју војску. Овде је један од највећих гарнизона и Центар за обуку Копнене војске. Зато ова манифестација за Пожаревљане представља један заиста велики догађај. Када видимо ове лепе и сјајне гардисте знамо да је то права слика Војске Србије“, каже Савић.

Email