Вести
23.08.2012

Завршена радионица „Штит 02“


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Завршена радионица „Штит 02“У Центру за обуку путем симулација (ЦОПС) изведена је четвородневна радионица подржана рачунарским симулацијама „Штит 02“ ради подизања нивоа обучености декларисаних састава за учешће у мировним операцијама и увежбавања команде моторизоване пешадијске чете за извршавање задатака из верификоване чек-листе за НАТО евалуацију (NEL-1) према концепту оперативних способности.

Ангажовани састави на радионици су из Генералштаба ВС, Команде Копнене војске и Треће бригаде. Команда моторизоване пешадијске чете и потчињени командири водова су били циљна група обучавања, и то је прва колективна обука ове врсте изведена у ЦОПС-у за потребе друге мисије Војске Србије. Командири декларисаног вода војне полиције и вода АБХО присуствовали су радионици у улози посматрача.

У оквиру радионице, организоване на енглеском језику, реализовани су и садржаји обуке са медијским тренерима и садржаји из области примене међународног хуманитарног права у операцијама (ангажован Црвени крст Србије).   

Завршена радионица „Штит 02“Руководилац радионицом потпуковник Петар Допуђ рекао је да је Управа за обуку и доктрину у сарадњи са организационим јединицама Генералштаба припремила радионицу подржану рачунарским симулацијама „Штит 02“ за команде декларисаних јединица ради њихове обуке и стварања услова који су приближни ситуацији у којој се јединица може наћи у мировној операцији.

- Ми смо реализовали читав сет активности које јединице извршавају у таквим операцијама као што су контакти и помоћ цивилном становништву, координација са невладиним организацијама и Црвеним крстом, активности са медијима и сет војничких задатака као што су обезбеђење властитих јединица, разоружавање паравојних формација и спречавање илегалних активности. Тако јединица има идеалну прилику да на једном месту у веома кратком временском периоду проради и унапреди све оно што је увежбавала неколико месеци.

Email